Open Boerderijdagen vol activiteiten op en rond boerderij

Nieuws
De zeventiende editie van de Campina Open Boerderijdagen vindt plaats op vrijdag 10 en maandag 20 mei.
De zeventiende editie van de Campina Open Boerderijdagen vindt plaats op vrijdag 10 en maandag 20 mei. (Foto: aangeleverd)

ALPHEN/REGIO - De zeventiende editie van de Campina Open Boerderijdagen vindt plaats op vrijdag 10 en maandag 20 mei. Op deze dagen openen zeventig melkveebedrijven verspreid door heel Nederland hun erf voor publiek. “Tijdens leuke en leerzame activiteiten op en rond de boerderij kan jong en oud het boerenleven van dichtbij ervaren. Ook in de provincie Zuid-Holland, waaronder in Aarlanderveen en Zevenhoven, laten melkveehouders van Campina zien waar zuivel vandaan komt.”

“De melkveehouders laten zien hoe zij bijdragen aan ‘een betere morgen’: een betere ochtend door een goede start van de dag met een goed en lekker ontbijt, en een betere toekomst voor de volgende generaties. Iedereen is van harte welkom en toegang is gratis.”

Op de Open Boerderijdagen is er voor bezoekers van alles te doen en te leren. Zo kunnen bezoekers melkpak bowlen, een puzzel maken met zonnepanelen en tegen elkaar strijden in een ‘melkweg race’. Ook kunnen liefhebbers zich laten schminken of deelnemen aan een (blinde) proeverij in de zuivelbar. Bij aankomst op de boerderij krijgen kinderen een Campina Doeboek mee vol met leuke weetjes en spelletjes en uitleg over de Open Boerderijdagen en alle activiteiten.

‘Boeren tonen aan de hand van speelse activiteiten wat zij doen voor duurzaamheid’

Tijdens de Open Boerderijdagen laten de boeren zien waar zuivelproducten vandaan komen. “Campina-producten - zoals yoghurt, melk en kwark - vormen de basis van een goed en lekker ontbijt dat zorgt voor een goede start van de dag. Daarnaast tonen melkveehouders aan de hand van speelse en leerzame activiteiten wat zij doen op het gebied van duurzaamheid. Zo zijn veel Campina-boeren ook energieboer: ze wekken groene energie op met windmolens, zonnepanelen en mestvergisters. Deze groene boerenstroom wordt gebruikt voor de productie van alle Nederlandse Campina-producten.”

De deelnemende boerderijen zijn op vrijdag 10 mei (de dag na Hemelvaartsdag) of maandag 20 mei (Tweede Pinksterdag) open van 10.00 uur tot 16.00 uur. De toegang is gratis. De deelnemende boerderijen in Zuid-Holland zijn onder meer Ons Genoegen in Zoeterwoude op 10 mei en Liebeton in Zevenhoven op 20 mei en De Vooruitgang in Aarlanderveen, ook op 20 mei.

Nog even wat tips voor de bezoekers van de Open Boerderijdagen: “Check goed op welke dag de boerderij bij jou in de buurt meedoet; 10 of 20 mei. Het is niet toegestaan afgezette plekken op de boerderij te betreden en huisdieren zijn niet welkom op de boerderij. Draag bij je bezoek geen laarzen/kleding waarmee je eerder een boerderij bezocht hebt in verband met risico’s voor diergezondheid. Kom waar mogelijk op de fiets en rijd stapvoets (met de auto).”

“Op locatie kunnen foto/video-opnames worden gemaakt. Koffie, thee en (lokale) lekkernijen zijn op locatie te koop. Zuivel is natuurlijk gratis te proeven.” 

Kijk voor het adres van de boerenbedrijven en andere deelnemende boerderijen op de website: www.campina.nl/boerderijdagen.