Mailactie omtrent geplande windturbines

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Arend van Dam)

NOORD - De leden van de stadsdeelcommissie kunnen de komende dagen een forse stapel mails verwachten van bewoners uit Noord. De bedoeling is dat iedereen die zich zorgen maakt over de grote windturbines, die in de zoekgebieden langs de A10 en de Noorder IJplas zijn gepland, om die komende week met met individuele leden van de stadsdeelcommissie te delen.

door Tom Tossijn

De aanloop hiertoe was al heel overtuigend afgelopen week woensdag in de wekelijkse vergadering van de stadsdeelcommissie. Liefst meer dan veertig welbespraakte insprekers vroegen de commissieleden en portefeuillehouders om aandacht voor hun argumenten. Commissievoorzitter Margo Andriessen leidde de vele protesten gedecideerd maar hoffelijk in goede banen. De argumenten van de insprekers tegen de overlast van windturbines in Noord waren wel bekend: onacceptabel lawaai van de rondsuizende wieken met gevolgen voor de gezondheid van te dichtbij gevestigde omwonenden de zuidkant van de A10 (Banne, Centrumgebied Noord, Tuindorp Oostzaan, Kadoelen). Visuele vervuiling ook van de oude dorpen in het landelijk gebied: grote pilaren die het uitzicht, de cultuurhistorie en het groen voorgoed verpesten. Voor de A10 in Noord, op de grens van stad en het - nog - vogelrijke platteland van Waterland komt er een belangrijk argument bij: de grote nadelen van draaiende windturbines voor de al lastig in stand te houden weidevogels en andere kwetsbare natuur.

De indieners van de mails willen van de stadsdeelcommissie dat er alsnog een negatief advies richting gemeenteraad gaat. Tot nu toe was de commissie nogal weifelend in haar oordeel over de plaatsing van windturbines, hoewel dat steeds meer verandert in een echt tégen, onder druk van de protesten. Er moet volgens de actievoerende bewoners een negatief advies met nog hardere argumenten van de commissie komen waarin staat waarom Noord de turbines afwijst. De modeltekst van de email die daartoe uitnodigt is terug te vinden op de site van www.windalarm.amsterdam.