Vera Steenhart gelauwerd voor jarenlange strijd Vliegenbos

Algemeen
De tomeloze inzet van Vera Steenhart voor het Vliegenbos werd beloond met een Koninklijke Onderscheiding.
De tomeloze inzet van Vera Steenhart voor het Vliegenbos werd beloond met een Koninklijke Onderscheiding. (Foto: Erik Buis)

AMSTERDAM - Voormalig Nieuwendammer Vera Steenhart kreeg vorige week dinsdag door burgemeester Femke Halsema de versierselen opgespeld als lid van de Orde van Oranje Nassau. Haar jarenlange tomeloze inzet voor het behoud van het Vliegenbos werd beloond door Zijne Majesteit de Koning. Betrokken buurtbewoners kwamen ’s middags enthousiast bijeen om dat feit in het bos te vieren.

Tom Tossijn 

Vera Steenhart kwam afgelopen week dankzij het toekennen van de onderscheiding niet alleen zelf in het nieuws. Want nog belangrijker was de hoofdreden waarom zij de onderscheiding kreeg uitgereikt: haar jarenlange onvermoeibare inzet voor het behoud van het W.H. Vliegenbos, via haar voorzitterschap van de gelijknamige, 20 jaar oude stichting. De belangen van de unieke flora en fauna in een bijzonder stadsbos waar je er in Amsterdam en omgeving maar weinigen van ziet moesten immers jaar na jaar door Steenhart samen met haar bestuur tot op de barricaden bevochten worden. Ellenlange vergaderingen en talloze telefoontjes met narrige ambtenaren. Ruwe bomenkappers. Niet-bepaald-groenminnende bestuurders en andere aanslagplegers op het fraaie, zo natuurlijk ontwikkelde stadsbos met zijn bijzondere historie. Dat alles heeft Steenhart er als voorzitter van de Stichting Vliegenbos met haar medebestuurders op zitten. Jarenlang.

Uniek stadsbos

Elke keer weer moest de stichting aan politici en parkontwikkelaars helder maken dat het Vliegenbos niet zomaar een Amsterdams park is. Het is een fraai evenwichtig ontwikkeld en uniek stadsbos dat zichzelf het beste in stand kan houden door er zo min mogelijk aan te sleutelen. OK, echt op omvallen staande bomen moet je om veiligheidsredenen kappen. En het is geen openluchtmuseum. Maar het gedoe met fietspaden en -routes, verlichting, de groei van in het bos liggende voorzieningen als camping, scouting, tuinhuisjespark en tenniscentrum en de begerige ogen van sommige omwonenden richting gratis medegebruik van het groene rioolpad moeten door verstandige belangenbehartigers in de hand worden gehouden. Er zijn trouwens naast bestuursleden en actievoerders ook andere omwonenden die hun schouders onder een evenwichtige natuurlijke ontwikkeling van het Vliegenbos zetten. Zo is buurman chemische fabriek Albemarle plannen aan het maken om juist aan de grens van zijn grond een extra perceel bos te ontwikkelen, als aanvulling en als een beetje compensatie voor de eenzijdige ontwikkeling van het toekomstige Hamerkwartier.

Feestje

Steenhart was altijd een van de belangenbehartigers van het bos: een vrijwilliger met een gezond verstand en een groen hart plus nog eens veel vrije tijd. Ze is blij met haar onderscheiding en haar actieve medestanders van de Stichting Vliegenbos ook. Ze kwamen dinsdagmiddag bijeen om een klein feestje ter ere van Steenhart te vieren ergens middenin in het bos. Inmiddels is ze gestopt met haar bestuurlijke rol in Amsterdam-Noord. Na al haar activiteiten in en rond Nieuwendam en het bos, woont ze nu sinds kort in Limburg.