Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Genomineerden Amsterdamprijs voor de Kunst 2022 bekend

Algemeen

REGIO - Het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) heeft maandag j.l. de genomineerden voor de Amsterdamprijs 2022 bekend gemaakt. Dit zijn visueel kunstenaar Bodil Ouédraogo, circusorganisatie Circusbende en rapduo Ocho & Ibs (categorie Stimuleringsprijs), documentaire ‘Jason’ van maker Maasja Ooms, online radiostation Echobox en kunstwerk ‘Black Water’ van RAAAF (categorie Werk van het Jaar). In de categorie Bewezen Kwaliteit wordt de prijs direct toegekend aan de winnaar. Deze wordt – samen met de winnaars uit de andere twee categorieën – in oktober dit jaar bekend gemaakt tijdens de prijsuitreiking.

Juryvoorzitter componist, dichter en onderzoeker Micha Hamel maakte de genomineerden bekend vanuit de ambtswoning van de burgemeester. Daarbij benoemde hij onder andere hoe bijzonder het is om de genomineerden aan te mogen kondigen in de woning van de burgemeester, vanwege de zware wissel die de afgelopen coronajaren op het kunstenveld hebben getrokken:

“Als jury van de Amsterdamprijs is het een eer om ons te mogen buigen over al het geweldigs dat deze creatieve stad te bieden heeft. Je merkt aan alles dat Amsterdam weer bruist, dat de stad weer ademt. Meer dan ooit ondervinden we allemaal hoe wezenlijk kunst en cultuur zijn voor een gezonde samenleving. Verbeelding is waar we naar snakken, en gelukkig is er in Amsterdam verbeelding te over. 

Er was een enorme hoeveelheid prachtige voordrachten om uit te kiezen – met dank aan iedereen die zijn/haar/hun keuze naar het AFK zond. Blijf dat vooral doen, Amsterdam, want dit is jullie prijs. Wij hebben in onze keuze de stad zo goed mogelijk proberen te beluisteren. Wie is de stad? Waar zien we iets onvergetelijks? Wat is belangrijk en waar hopen we op?”

Genomineerden spiegel van de stad

Laurien Saraber, directeur van het Amsterdams Fonds voor de Kunst, over de genomineerden van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2022: “De Amsterdamprijs viert de onstuitbare energie van makers en culturele organisaties in Amsterdam. Ik vind het zo mooi om te zien hoe de zes genomineerden ons een spiegel voorhouden, inspireren en uitdagen om met andere ogen naar de stad te kijken. Makers zoals zij zijn van fundamenteel belang voor deze creatieve stad. De genomineerden beheersen als geen ander de kunst om nieuwe betekenissen te geven aan plekken in Amsterdam, ze weten wijk en wereld met elkaar te verbinden. Met hun krachtige werk kleuren ze buiten de lijntjes, en buiten de ring. Samen maken zij van Amsterdam een culturele wereldstad.”

Amsterdamprijs voor de Kunst

Jaarlijks kent het AFK de Amsterdamprijs voor de Kunst toe aan drie kunstenaars, organisaties of kunstprojecten die een bijzondere en stimulerende bijdrage leveren aan kunst in de hoofdstad. 

Deze belangrijkste kunstprijs van Amsterdam wordt uitgereikt in drie categorieën. Er is een prijs die vernieuwende kunstenaars en initiatieven stimuleert, een prijs voor het beste culturele werk van het jaar en tenslotte een prijs voor bewezen kwaliteit. 

De winnaars ontvangen een geldbedrag van € 35.000 en de unieke sculptuur ‘Skyline remix’, ontworpen door kunstenaar Tim Breukers. 

Daarnaast ontvangen alle medegenomineerden een geldbedrag van € 3750, als gebaar van de stad naar het talent toe in de stad. Daarvoor dankt het AFK graag wethouder Meliani, die deze gelden beschikbaar stelt.

De winnaars van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2022 worden in oktober bekend gemaakt.

www.amsterdamprijsvoordekunst.nl

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Zorgeloze Zomeravond in Tolhuistuin Algemeen 13 aug, 09:12
Afbeelding
Wat jij moet weten over forex trading in Nederland Algemeen 12 aug, 10:16
Afbeelding
13-14 augustus weer IJ-Hallen! Algemeen 11 aug, 11:06
Afbeelding
Amsterdam Bodypaint event in Treehouse NDSM Algemeen 11 aug, 10:09
Afbeelding
Spo(r)tprent Henk Veen Algemeen 11 aug, 09:30
Afbeelding
Damstede racing team niet finishende fiere winnaar Algemeen 11 aug, 09:26
Afbeelding
Juf Tineke in het Kunstraam op de Nieuwendammerdijk Algemeen 11 aug, 08:45
Afbeelding
Spo(r)tprent Henk Veen Algemeen 11 aug, 08:30
Afbeelding
WANDELINGEN BIJ NOORD Algemeen 11 aug, 08:15
Afbeelding
Indische maand in Het Schouw Algemeen 11 aug, 08:00
Afbeelding
De uitdaging: De 30 van Amsterdam Noord Algemeen 11 aug, 07:30
Afbeelding
Snikheet en dan uitgerekend een workshop Algemeen 11 aug, 07:11
Afbeelding
Stadsdeelbestuur Vakantie Column: Volop zomeractiviteiten voor kinderen Algemeen 10 aug, 15:17
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord

Op Rodi Amsterdam-Noord volg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord. Rodi Amsterdam-Noord informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam-Noord

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief