Vragen over overlast campers

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Hetty Oorbeek)

AMSTERDAM NOORD - Het moet maar eens afgelopen zijn met het hinderlijke camperverkeer op de smalle Nieuwendammerdijk, vindt Dennis Overweg van de Partij van de Ouderen. Camping Vliegenbos trekt, zeker nu deze het hele jaar door opengesteld is, relatief meer campers aan die soms over de dijk rijden.

door Tom Tossijn

Niet zelden rijdt een toerist dankzij een gebrekkig ingestelde TomTom of camperroute-app met zijn - vaak grote - camper pontificaal op de Nieuwendammerdijk, op weg naar camping Vliegenbos. En raakt dan even iets te gemakkelijk een geparkeerde auto, zoals Hetty Oorbeek enkele weken geleden ondervond. 

Een Franse Westfaliacamper - toch eigenlijk een vrij kleine camper - week nogal knullig uit voor een tegenliggende fietser en ramde haar auto met een hoop schade als gevolg. 

De Partij voor de Ouderen wil dat er paal en perk wordt gesteld aan campers op de dijk. ‘Misschien een inrijverbod?’ vroeg Dennis Overweg afgelopen woensdag in de stadsdeelcommissie aan het dagelijks bestuur. Verbieden van campers zal juridisch gesproken niet kunnen. Campers zijn immers, ongeacht hun gewicht en grootte, wettelijk gesproken geen vrachtwagens maar personenauto’s. Ze kunnen dus niet van de dijk geweerd worden met verbodsborden. Betere bewegwijzering naar de veiliger aanrijroutes over de Johan van Hasseltweg en de Waddenweg zal eerder voor de hand liggen. De zojuist aangetreden portefeuillehouder Yassmine El Ksaihi zegde toe dit vraagstuk mee te nemen in voorstellen tot aanpak van de Nieuwendammerdijk. Daarin staat het smalle trottoir met de vele hinderlijk geparkeerde fietsen centraal. Tot nader order, dus.