Geerte van Beers (links) en Meltem Tamzok
Geerte van Beers (links) en Meltem Tamzok (Foto: BR Fotografie)

Meltem Tamzok Nationale Buurheld van 2022

Algemeen

AMSTERDAM-NOORD - Meltem Tamzok is Nationale Buurheld van het Jaar 2022. Na het tellen van stemmen uit het hele land werd de Amsterdamse uitgeroepen tot winnaar van de verkiezing. Meltem werd voor de titel voorgedragen vanwege haar werk bij de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), waar ze een verbindende rol speelt in de Molenwijk (in Amsterdam-Noord).

Nationale Buurheld van het Jaar is een prijs voor mensen die voor hun buurtgenoten klaarstaan. Of het nou is om bijvoorbeeld te helpen bij het klussen, nooit te beroerd zijn om hun grasmaaier uit te lenen of omdat ze altijd in zijn voor een praatje of persoonlijk contact. Dit is de tweede keer dat de nationale verkiezing wordt georganiseerd.

Iedereen in heel Nederland kon een Buurheld voordragen, en dat leidde in totaal tot meer dan 150 nominaties vanuit het hele land. Uit al deze inzendingen werden drie finalisten gekozen, op wie mensen een online stem konden uitbrengen.

Superveel gewaardeerd

Hoewel Meltem natuurlijk wist dat ze een van de drie kanshebbers was, is ze toch verrast dat zij zich de nieuwe Buurheld van het Jaar 2022 mag noemen. “Ik ben er heel erg blij mee, alhoewel ik me ook wel een beetje ongemakkelijk voel. Wat ik doe voor de buurt doe ik gewoon omdat ik het zelf belangrijk vind en ik het bij m’n werk vind horen. Maar ik voel me superveel gewaardeerd.”

Meltem werd voorgedragen door haar OBA-collega Geerte van Beers, vanwege het werk dat ze vanuit de bibliotheek doet om mensen in de buurt met elkaar te verbinden. Dat doet ze onder andere via het Buurtzus-programma, avonden waarbij jonge meiden en vrouwen tussen de 10 en 24 jaar met veel lol werken aan hun zelfontwikkeling en creativiteit.

Alles voor de buurt over

Geerte: “Meltem heeft echt alles voor de buurt over, ze staat altijd klaar om te helpen. Iedereen in de buurt kent haar, en weet Meltem te vinden als ze een probleem hebben.”

Nationale Buurheld van het Jaar is een initiatief van Heimstaden, een woningverhuurder die zich inzet voor een vriendelijk woonklimaat. Maar ook mensen die geen woning huren van Heimstaden konden hun buren voordragen, of zelf genomineerd worden. De 2022-editie is de tweede keer dat de verkiezing werd georganiseerd. De verkiezing vond vorig jaar voor het eerst plaats, om mensen die tijdens de coronapandemie voor hun buren klaarstonden in het zonnetje te zetten.

Vriendelijk woonklimaat

“Als woningverhuurder willen wij een vriendelijk woonklimaat bieden,” zegt Edward Touw, woordvoerder van Heimstaden Nederland. “Daar hoort ook bij dat mensen klaarstaan voor hun buurt en op elkaar letten. Meltem vindt het zelf niet zo bijzonder wat ze doet. Maar uit haar nominatie en het aantal stemmen dat ze kreeg, blijkt dat de buurt het enorm waardeert wat ze doet. Ze is echt een voorbeeld voor anderen.”

Naast het recht om zich een jaar lang Nationale Buurheld van het Jaar te noemen, wint Meltem een Buurheld-feest met haar buren. Zowel Meltem als Geerte winnen daarnaast een Buurheld-fiets. Behalve Meltem waren ook Buurhelden Jolanda Kooi uit Eindhoven en René Luteijn uit Doetinchem finalisten voor de landelijke titel. 

Meer informatie over de verkiezing is te vinden op www.buurheld.nl.

Afbeelding

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Expositie CHOUB II in NDSM FUSE Algemeen 17 aug, 14:06
Afbeelding
Zwemmen in de stad Algemeen 17 aug, 11:03
Afbeelding
Beautiful Distress en Nieuw Dakota op de NDSM-werf Algemeen 17 aug, 10:02
Afbeelding
Wat is een oud melkwinkeltje ons allen waard....fundraising de oplossing Algemeen 17 aug, 08:00
Afbeelding
Rijkswaterstaat verwijdert beschadigde geluidsschermen langs A10 Noord Algemeen 16 aug, 16:54
Afbeelding
Seniorenconsulent Belia leert nog steeds Algemeen 16 aug, 15:59
Afbeelding
Inschrijving eerste editie Noord-Hollandse Circulaire Innovatie Top 20 geopend Algemeen 16 aug, 15:26
Afbeelding
Korte brand op balkon Hellingstraat 112-nieuws 16 aug, 10:00
Afbeelding
Tweederde Noord-Hollanders optimistisch over eigen bijdrage klimaat Duurzaam 15 aug, 13:13
Afbeelding
Zorgeloze Zomeravond in Tolhuistuin Algemeen 13 aug, 09:12
Afbeelding
Wat jij moet weten over forex trading in Nederland Algemeen 12 aug, 10:16
Afbeelding
13-14 augustus weer IJ-Hallen! Algemeen 11 aug, 11:06
Afbeelding
Amsterdam Bodypaint event in Treehouse NDSM Algemeen 11 aug, 10:09
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord

Op Rodi Amsterdam-Noord volg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord. Rodi Amsterdam-Noord informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam-Noord

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief