Damstede racing team wint “Spirit of Shell Eco-marathon award”

Algemeen
Prijswinnaar van de ‘“Spirit of Shell Eco-marathon award”
Prijswinnaar van de ‘“Spirit of Shell Eco-marathon award” (Foto: aangeleverd)

AMSTERDAM-NOORD - Niet van start gaan en toch een prijs winnen. Dat overkwam het team Damstede racing onlangs. Op het Circuit Paul Armagnac in Nogaro, Frankrijk, werd recentelijk ’s werelds meest uitdagende en grootste scholieren- en studentencompetities op het gebied van innovatie, technologie en duurzaamheid gehouden.

Aan de Shell Eco-marathon (SEM) deden in totaal vijf Nederlandse teams mee. Allemaal in de Prototype ICE, Hydrogen en Prototype Battery Electric klassen. Een van deelnemende Nederlandse teams was Damstede racing. Dit team deed mee vanuit het Damstede Lyceum, Rode Kruisstraat 83 in Amsterdam Noord. Helaas hebben zij de race niet kunnen starten vanwege technische problemen. Toch heeft het team een bijzondere prijs binnengesleept, namelijk de ‘“Spirit of Shell Eco-marathon award” 

Het team won deze prijs vanwege hun geweldige teamspirit en doorzettingsvermogen. In de aanloop naar de race zijn er veel uitdagingen op hun pad gekomen, zoals het zoeken van sponsoren, constante technische problemen, het managen van hun schoolwerk en het feit dat ze voor het eerst aan SEM deelnamen. Toch bleven ze optimistisch, ook toen de race vroegtijdig ten einde kwam.

Ondanks deze tegenslag wist het Damstede racing team terug naar Nederland te komen met de “Spirit of Shell Eco-marathon award”. Het programma biedt een platform voor middelbare school- en universiteitsteams om elk aspect van ontwerp en technologie te verkennen, en met behulp van hun Science, Technology, Engineering and Maths (STEM) -vaardigheden hun eigen ultra-energie-efficiënte auto’s te bouwen. Vervolgens nemen zij het dan op het circuit tegen elkaar op, om een voertuig te ontwerpen dat zo ver mogelijk kan rijden op het equivalent van 1 kWh of 1 liter brandstof.

Voorgangers van hun school hebben hier vijf jaar geleden ook aan deelgenomen. Met de door die ploeg gebruikte waterstofauto, waar in de aanloop naar de SEM nog van alles aan ontbrak en aan mankeerde, is het team voortvarend aan de slag gegaan. Dit voltallige team, bestaande uit Laura Bookelman, Wadeke Tieleman, Kyrollos Rizk, Lennaert Sih, Amy van Loggem, Maas de Vries, Kamiel van Ophem en Jari Brits, volgt het Technasium bij het Damstede Lyceum. Bij deze onderwijsvorm staat onderzoek en ontwerpen centraal, waarbij leerlingen in teamverband projectmatig werken aan actuele bètatechnische opdrachten uit de praktijk. Voor hun examenopdracht hebben zij bedacht om deze oude waterstofauto weer aan de praat te krijgen en waar mogelijk zelfs te verbeteren. 

Om hun droom te verwezenlijken was naast al hun inzet ook geld nodig. Een broodnodige nieuwe waterstof-cel kostte al ongeveer 8000 euro. Gelukkig draagt de school ook een steentje bij maar kon het project niet helemaal financieren. Het team moest daarom op zoek naar enthousiaste sponsors. Zo vonden enthousiasme en toewijding elkaar op het juiste moment.

Bij het onderdeel waar Damstede Racing - de Geuzennaam - aan mee heeft gedaan is het van het allergrootste belang om op zo min mogelijk waterstof zo ver mogelijk te kunnen rijden. Er was voor de start nog flink wat werk aan de winkel voordat ze echt mee zouden kunnen gaan doen. Per week kregen de studenten van school een aantal uren waarin ze aan het project mochten werken. Het team toonde zoveel enthousiasme en inzet dat er zelfs in hun eigen tijd door werd gewerkt aan het opknappen van de waterstofauto. Daarnaast is het project nog een hele studie want de auto moet aan heel veel regels voldoen. Shell heeft namelijk een pagina’s dik document met regels opgesteld waar strikt naar gehandeld moest worden.