Zwemmen in de stad

Algemeen
Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Buiten zwemmen is hot. Geïnspireerd door ice man Wim Hof of niet, je onderdompelen in koud water is goed voor lichaam en geest. Nu de zon zich nadrukkelijk laat zien, durven meer mensen het aan om in Amsterdamse wateren te zwemmen. Heerlijk, maar let wel op: zwemmen in open water is niet zonder risico. Bereid u goed voor.

Het meest veilig is het om te zwemmen in een zwembad. Toch liever buiten? Ga dan naar een officiële zwemlocatie; die is te vinden op zwemwater.nl. Ergens anders het water in? Houd u aan een aantal regels. Regel 1: zwem niet alleen.

‘Ga niet alleen’

Walter Weg is voorzitter van de Amsterdamse Reddingsbrigade. “Spring niet zomaar het koude water in. Een koude shock kan ervoor zorgen dat je verstijft en ademhalingsproblemen krijgt. Je raakt gedesoriënteerd en kunt de controle over je spieren verliezen. Je kunt verdrinken.“ Walter heeft nog meer tips. “Zorg dat je opvalt, draag een felgekleurde badmuts en neem een zwemboei mee.”

Officiële zwemlocaties

Er zijn elf officiële zwemlocaties in en rondom Amsterdam, waaronder het Sloterstrand, Strand IJburg, de Ouderkerkerplas en de Gaasperplas. Kijk op zwemwater.nl voor informatie over de kwaliteit van het water.