“Er wordt geen boom meer gekapt zonder dat ik ernaar gekeken heb”

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Marco Keyzer)

NOORD - Wie is de nieuwe stadsdeelvoorzitter van Amsterdam-Noord (met in zijn portefeuille onder andere Wonen, Ruimtelijke Ordening, Groen) die deze zomer aantrad? Voor Noorderlingen is hij een onbeschreven blad. Hoe was zijn loopbaan, wat zijn de drijfveren van Brahim Abid? Welke ambities koestert hij voor Noord?

Door John Jansen van Galen en Tom Tossijn

We ontmoeten Brahim Abid op het terras van De Verbroederij. Dat is zijns inziens een passende locatie, want “Het gaat hier om een tijdelijke functie waarbij onder omwonenden de wens ontstaat die voort te laten bestaan - zoals vaak als het een succes is”, zeker in het snel veranderende Noord. De Verbroederij is een sociaal-maatschappelijk café-restaurant, met stadsstrand en moestuin waar ook mensen met achterstand tot de arbeidsmarkt werk vinden. Maar straks moet de brug over het IJ hier aanlanden. “Dus moeten we samen met de Vogelbuurt kijken: waar kan die maatschappelijke functie uiteindelijk optimaal terecht komen?” zegt Abid. “Dat is ook van belang voor de manier waarop naar het nieuwe dagelijks bestuur gekeken wordt.” Het complete DB, drie koppen sterk, kwam er al poolshoogte nemen.

Stoute jongetjes

Abid werd in 1974 geboren in Amsterdam als zoon van een Nederlandse moeder en een Marokkaanse vader die kort daarna, tegen de migratiestroom in, terugkeerde naar Casablanca. Brahim zat, doordat zijn moeder katholiek was, op katholieke scholen. Later onder meer op het Fons Vitae, waar hij het vaak liet afweten maar de directeur tegen hem zei: ‘Hier doen ook stoute jongetjes examen’.’’ 

Eenmaal afgezwaaid “na een fantastische militaire diensttijd” ging hij in 1997 politicologie studeren. “Acht jaar na de val van de Muur waren de voorheen marxistische docenten nog in staat van shock.” Maar hij nam tevens een baan aan als bedrijfsleider bij clubs zoals Escape op het Rembrandtsplein, jarenlang, “en dat is niet goed voor je studie”. Vervolgens ging Abid rechten studeren.

PvdA

Een vriend vroeg hem in 2007 campagne te voeren voor de PvdA. Ze pasten technieken toe die ze afkeken van Obama’s campagne: “Vragend canvassen in plaats van zendend”, en ze gaven les aan partijafdelingen elders, “Want Amsterdam loopt nu eenmaal vaak voorop”. In die tijd leerde Abid zijn vrouw uit Assen kennen; ze hebben 4 zoons van 11, 9, 7 en 3 jaar. 

Hij ontwikkelde zich als politicus: eerst als deelraadslid van Amsterdam-Zuid (2010-2014), daarna 6,5 jaar als directeur van het PvdA-fractiebureau in de Stopera. 

“Daar heb ik ervaren wat deze stad vermag. Amsterdam heeft een valse bescheidenheid. We hebben het mooiste archief, de mooiste bibliotheek en als onze club in een stad van niet eens een miljoen inwoners de Europacupfinale niet haalt, zijn we niet blij! Honderden ambtenaren werken keihard met veel ambitie om de stad op een hoger plan te brengen.”

Toch ging hij daarna als strategisch adviseur van burgemeester Lucas Bolsius in Amersfoort werken. “Ik ben vanuit de politiek ambtenaar geworden. Dat is heel leuk, want dan zie je dat ambtenaren veel preciezer zijn dan politici. Ze wegen steeds belangen van alle betrokkenen af en denken voortdurend na over wie door het beleid geraakt worden.”

Nooit spijt gehad

In 2013 woonde Abid nog in de Rivierenbuurt, maar hij koos daarna voor Noord. 

Lees verder op pag 7


Hij kon intekenen op een zelfbouwproject in het Entreegebied tussen Schellingwoude en Waterlandpleinbuurt. “We zijn met de auto in de rij gaan staan en hadden nummer 17. Ik heb de caravan uit Wormer gehaald en acht nachten hebben we daar gekampeerd. Hele leuke tijd. Nooit spijt van gehad. In 2019 konden we er ons mooiste huis ooit betrekken” (overigens ontworpen door de bekende Noordse architect John Zondag).

Het valt Abid op dat zijn kinderen vroeger in Zuid zeiden dat ze ‘úit Amsterdam’ kwamen en nu nadrukkelijk benoemen dat ze ‘in Amsterdam-Noord’ wonen. “Sommige inwoners van het stadsdeel zeggen: ‘Ik bén Noord’. Dat stedelijk chauvinisme spreekt mij aan.”

Aanpak Noord

Door die zoons ontmoet hij ook hun vriendjes, schoolgenoten met tussen hen “soms verschillen die echt niet zouden mogen bestaan”. Hij verwacht veel van de plannen voor Zuid-Oost, Nieuw-West en de Aanpak Noord die het stadsbestuur opstelt. “We hebben hier 9000 kansarme jongeren, maar géén focusgeld. Noord scoort van alle stadsdelen op een na het slechtst op alle sociale kenmerken. De vraag is of dat besef voldoende aanwezig is. Het lijkt goed te gaan hier met alle nieuwbouw en culturele ontwikkelingen. Maar achter de nieuwbouw aan het IJ schuilt in de Banne, Vogeldorp en de tuindorpen een hoop kansenarmoede en gebrek aan werkzekerheid.”

Kennismaking met Noord

Abid maakt in de komende tijd zijn kennismakingsronde door Noord: bij ondernemersvereniging VEBAN, Amsterdam Noord Groene Stad Aan het Water, de Dames van Buiksloot en veel meer bedrijven- en bewonersgroepen. “Er is geen grotere eer dan te mogen werken voor je eigen stad en je eigen stadsdeel”, zegt hij.

Rondom de gesprekstafel hebben we uitzicht op het Hamerstraatkwartier met zijn talrijke bedrijfjes die zullen moeten wijken voor grootschalige woningbouw. Als ook de werven van Damen nog verdwijnen, wat is er dan in Noord nog over aan maakindustrie? Abid wil er naar streven via lagere huur- en grondprijzen kleine bedrijfjes en ambachtelijk bedrijfsleven ruimte te blijven bieden. En wat Damen betreft: “Als Damen zou verhuizen naar verderop langs het kanaal, kan het bedrijf vanuit Noord nog goed bereikbaar zijn”.

Hamerkwartier

Over het verzet van Albemarle tegen hoogbouw in het Hamerkwartier kan hij kort zijn: “Het bedrijf wil minder nieuwbouw dichtbij, uit angst dat bewoners straks zullen gaan zeuren over overlast van licht, geluid en stank. Dat is een zwakke boodschap.”

Er wacht de nieuwe stadsdeelvoorzitter ook een zwaar karwei om in de huidige bouwexplosie het door Noorderlingen zo gekoesterde groen van het stadsdeel te verdedigen. Hoe denkt hij die klus te klaren? Ook daarover is hij kort: “Er wordt geen boom meer gekapt zonder dat ik ernaar gekeken heb”. Tenzij spoed is vereist omdat het gaat om noodkap van zieke bomen, voegt de stadsdeelvoorzitter eraan toe.

We voeren ons gesprek precies op het punt waar een van de bruggen over het IJ in de toekomst Noord moet bereiken. Hoe staat het daarmee? Uit de stadsdeelcommissie klinkt kritiek dat over oeverbindingen geen woord staat in het nieuwe coalitieakkoord van het gemeentebestuur. Dreigt nu uitstel ondanks de uitgebreide voorbereiding en de eerdere besluiten in de gemeenteraad? Abid, nuchter: “Amsterdam heeft heel veel geld nodig voor infrastructuur, maar een goede verbinding tussen Noord en de rest van de stad is essentieel voor heel Amsterdam. Want Noord is gewoon Amsterdam en Amsterdam is ook Noord.”

Lees verder op pag X