Amsterdam die schone stad....…met een nog schoner Noord

Algemeen
Krijtmolen d'Admiraal in volle glorie
Krijtmolen d'Admiraal in volle glorie (Foto: Hans van Veelen)

NOORD - De 36e editie van Open Monumentendag heeft dit jaar plaats op zaterdag 10 en zondag 11 september met als thema duurzaamheid. Amsterdam streeft ernaar om de groene koploper van Nederland en Europa te worden. Een duurzame toekomst voor alle Amsterdammers. Deze verduurzamingsopgave geldt natuurlijk ook voor de talrijke monumenten in de stad. 

Monumenten lijken duurzaam door hun leeftijd, maar in het gebruik zijn ze dat vaak niet. ‘Om ons erfgoed door te geven aan volgende generaties, zijn ‘groene’ aanpassingen noodzakelijk’ zo klinkt het bij het Comité Amsterdam dat bestaat uit Caroline Bunnig, Saskia Haverkamp, Danielle Klinkert, Vera van Noort, Amber Scheffers, Eise-Rhoode van Sitteren en Mylee Vos de Mooij. ‘Er valt nog veel winst te behalen, maar dan wel op zo’n manier dat deze gebouwen hun cultuurhistorische waarde niet verliezen.’ 

Kijken naar duurzaamheid

De 53 monumenten die gratis hun deuren openen tijdens Open Monumentendag Amsterdam laten zien hoe je op verschillende manieren naar duurzaamheid kunt kijken. Denk daarbij aan: hergebruik van materialen en herbestemming, isolatie, waterbeheer, verhoging van comfort en verwarmen van monumenten. Tijdens het weekend van 10 en 11 september zijn niet alleen monumenten te bezoeken maar is er ook een origineel programma met lezingen, rondleidingen door juniorgidsen en nog veel meer. Uit het enorme aanbod aan bezoekmogelijkheden een willekeurige selectie van drie.

Krijtmolen d’Admiraal

In Noord staan de deuren van 10.00-17.00 uur open bij Krijtmolen d’Admiraal (gebouwd in 1792, in opdracht van Elizabeth Admiraal) aan de Noordhollanschekanaaldijk 21. 

De molen is een prachtig voorbeeld van industrieel erfgoed, dat al meer dan 225 jaar een belangrijke plaats inneemt in de geschiedenis van Amsterdam. 

Tolhuistuin

Bij de Tolhuistuin aan de Tolhuisweg 3 is o.a. de tuin en de boardroom te bezichtigen. De Tolhuistuin is een bruisend cultuurpodium aan het IJ in Noord. 

Het hart van Tolhuistuin is een idyllische tuin die de iconische gebouwen met verschillende concert- en podiumzalen, een populair restaurant, een hiphopschool, een podcastwerkplaats, een Leeshuis, studio’s en werkplekken met elkaar verbindt.

Brugwachtershuisje 101

Ook staat komend weekeinde het z.g. Brugwachtershuisje 101 bij de Gerben Wagenaarbrug aan het Kraaienplein in het middelpunt der monumentale belangstelling. 

Het is in 1965 naar ontwerp van Enrico Hartsuyker gebouwd als onderdeel van de plannen voor de IJtunnel. Van 1965 tot 2017 deed het huisje op de Gerben Wagenaarbrug dienst als brugwachtershuisje. In 2017 begon het aan een nieuw hoofdstuk als één van de 28 minisuites van SWEETS hotel. 

Beide dagen geopend van 11.30 - 17.00 uur.

Krijtmolen d'Admiraal in volle glorie