500 nieuwe duurzame woningen in Noord

Algemeen
Volop bouwbeweging in Noord
Volop bouwbeweging in Noord (Foto: aangeleverd)

In Noord is de bouw begonnen van Tolhuiskade Plot C in Buiksloterham. De wijk aan de Noordelijke IJ-oever verandert langzaam maar zeker van een voormalig havengebied vol vervuilende industrie in een groene, duurzame, circulaire stadswijk.

Vroeger stonden in Buiksloterham grote fabrieken. Nu bloeit er een groene wijk op met woningen, bedrijven en veel groen. Alles gericht op een verantwoorde wijze van bouwen, leven, wonen en werken. Tolhuiskade Plot C is onderdeel van het project Cityplot. Woningcorporatie de Alliantie bouwt hier samen met andere partijen ruim 500 huur- en koopwoningen, waarvan ongeveer 30 procent sociale huur, 10.000 m2 bedrijfsruimte en 2 parkeergarages. De straten in het gebied zullen autoluw zijn.

Alle projecten in Buiksloterham moeten duurzaam zijn. Wat betekent dat? Bouwen met hergebruikt materiaal. Hergebruik van water als spoelwater voor toiletten in nieuwbouwwoningen. Geen aardgas. Groen voor meer biodiversiteit en koelte. En verder: zonne- en warmtepanelen, groene daken, warmte- en koudeopslag en stadswarmte, deelauto’s en regenwater opvangen en afvoeren naar Tolhuiskanaal (om het riool te ontlasten).

Sommige gebouwen zijn kleinschalig en flexibel. Zij zijn dan later eenvoudig aan te passen aan andere eisen en wensen. De eerste woningen zijn al in 2019 opgeleverd. In 2025 is Cityplot klaar. Wethouder Reinier van Dantzig, Woningbouw, gaf het startsein voor de bouw van de Tolhuiskade Plot C: “Het is mooi om te zien hoe dit gebied toekomstbestendig wordt ingericht en gebouwd.” Hier komen 142 vrijesectorwoningen, kantoren, een bovengrondse parkeergarage en een gemeenschappelijke binnentuin.