Afbeelding
(Foto: aangeleverd)

Parkeertarief in Noord de hoogte in

Algemeen

De parkeertarieven in Noord gaan de hoogte in. Al moet de stadsdeelcommissie daarover nog advies uitbrengen, verkeerswethouder Melanie van der Horst stelt de bezoekers en bewoners van Noord een verhoging van de tarieven komende zomer in het vooruitzicht. De kosten van de vaste parkeervergunning voor bewoners veranderen niet.

door Tom Tossijn

Op tafel van de stadsdeelcommissie lag afgelopen woensdag het voornemen van B&W om de Amsterdamse parkeertarieven te verhogen. Voor het grootste deel van Noord (parkeergebied 7, dat is het hele gebied rond Vogelbuurt, Buikslotermeer, Hamerstraatgebied, de NDSM-werf, Plan van Gool etc.) komt dit neer op een verhoging van EU 1,40 naar EU 1,60 per uur. 

Het ‘dure’ stukje Noord (parkeergebied 4) bij de IJ-oever en Centrum, bij Overhoeks, gaat van EU 3,50 naar EU 3,90. De kosten van de parkeervergunning voor bewoners veranderen niet.

 Minder ‘waterbedeffect’

Volgens de brief van wethouder Melanie van der Horst aan de gemeenteraad is de bedoeling van de verhoging meer geld voor investeringen in de stad en minder ‘waterbedeffect’ tussen duurdere en goedkopere parkeergebieden. Hiermee wordt zoveel mogelijk voorkomen dat bezoekers langdurig parkeren in goedkopere gebieden om dure parkeerplekken te mijden. 

Een verschijnsel dat zich ook vaak in Noord voordoet op de grenzen van wel en niet betaald parkeren. In Nieuw-West en Zuidoost komen er nieuwe gebieden voor betaald parkeren bij, maar in Noord is dat niet het geval.

Zomer als start

Eén voordeeltje is dat de bezoekersregeling (waarbij bewoners met een bezoekersvergunning meebetalen voor hun bezoekers door het kopen van kortingsuren) wordt uitgebreid: het aantal kortingsuren zal stijgen van 120 naar 150 uren per kwartaal. 

Het kortingspercentage (65%) zal in Noord niet wijzigen. Maar ook hier geldt een verhoging van het tarief (van 49 tot 56 cent per uur). 

In januari zal de stadsdeelcommissie vergaderen over haar advies aan het dagelijks bestuur. B&W leggen de voorstellen na advisering door de stadsdeelbesturen dit voorjaar aan de gemeenteraad voor en de nieuwe tarieven gaan dan in de zomer in.

Afbeelding
Grofvuil laten ophalen of wegbrengen in Amsterdam-Noord? Zo werkt dat! Algemeen 2 feb, 10:41
Afbeelding
Vastlopend verkeer vergt stevige aanpak Algemeen 2 feb, 08:22
Afbeelding
Spo(r)tprent Henk Veen Noord Amsterdams Nieuwsblad week 05 - 2023 Algemeen 2 feb, 07:20
Afbeelding
Stadsdeelbstuurscolumn: Investeren in de toekomst Algemeen 1 feb, 14:14
Afbeelding
Buren in Tuindorp Oostzaan delen elektrische auto's Algemeen 1 feb, 12:55
Afbeelding
Vrijwilligers Centrale Amsterdam bemiddelt tussen vraag en aanbod Algemeen 1 feb, 12:48
Afbeelding
Politie-Inval in pand Stoombootweg 112-nieuws 1 feb, 06:23
Afbeelding
Aan spanning geen gebrek in voetbalcompetities Algemeen 31 jan, 16:29
Afbeelding
Feest bij Autobedrijf Nieuwendijk: gekozen tot tweede Renault- en Daciadealer van Nederland Nieuws 31 jan, 09:13
Afbeelding
Kat door brandweer geholpen Algemeen 30 jan, 11:10
Afbeelding
Stadsdeelcommissie tegen uitbreiding betaald parkeren Algemeen 30 jan, 10:56
Afbeelding
Flinke stijging auto-inbraken in stad Algemeen 29 jan, 10:28
Afbeelding
Vijftig tinten groen in Noord nummer 22 Algemeen 28 jan, 10:36
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord

Op Rodi Amsterdam-Noord volg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord. Rodi Amsterdam-Noord informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam-Noord

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord in je mailbox.