Entree Vliegenbos: door nieuwe bomen minder park, meer bos

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Rodi Media/KK)

NOORD - Het entreegebied van het Vliegenbos, aan de Meeuwenlaan, krijgt nieuwe bomen. Afgelopen vrijdag is het stadsdeelbestuur op deze prominente plek met de nieuwe aanplant begonnen. Mét goedkeuring van de Stichting Vliegenbos, die ijvert voor meer bos en minder park.

John Jansen van Galen

“Het was zo’n emotioneel moment”, zegt buurtbewoonster Ria de Brune, die vrijdagmiddag de eerste boom mag planten in het Vliegenbos in het open terrein bij de ingang aan de Meeuwenlaan. “Zo’n grote eer!” Die valt haar te beurt omdat ze al een halve eeuw in het bos komt en al vele jaren dagelijks. “Altijd, met weer en wind, op m’n scootmobiel, met m’n hondje.” Ze woont er vlakbij, in Tuindorp Buiksloot, alias het Blauwe Zand. “Ik heb er zoveel beleefd, korfbal gespeeld, een dode havik gevonden. Het bos is voor mij de genezing van mijn ziekte.”

Ondanks sneeuwjacht veel belangstelling

Bijna werd de kleine plechtigheid afgeblazen, want er waait die middag een ware sneeuwjacht door het bos. De muzikanten van The Props die de gebeurtenis zouden opluisteren moeten hun instrumenten ingepakt laten. Toch is een veertigtal belangstellenden op komen dagen, inclusief stadsdeelvoorzitter Brahim Abid en de aannemer van de boomaanplant. 

Het gesproken woord wordt kort gehouden, Ria de Brune plant met een gouden schepje een linde en daarna gaat iedereen ijlings naar café Permanent om de hoek. “Wij omarmen als stadsdeel iedere boom”, roept Abid en Ronald Hooft, voorzitter van de Stichting Vliegenbos, beaamt: “De wind is gunstig. We kregen bestuurlijk en ambtelijk geen enkel tegengas. Dit is een nieuwe denkrichting.”

35 inheemse bomen erbij

Dertig jaar lang had de entree aan de Meeuwenlaan het aanzien van een park en zo werd het ook onderhouden en gemaaid. Een informatiebordje onderstreept dat van de oorspronkelijke 32 hectare van het Vliegenbos slechts 20 over is. Volgens Hooft wil de Stichting daar “per vierkante meter bos bij sprokkelen”. Je kunt je voorstellen dat sommigen juist dat open veld op prijs stelden, maar Hooft zegt: “We hebben geen tegengeluiden gekregen, in ieder geval niet meegekregen.”

Omwonenden gaan nu eerst ‘struiken, heesters en zaailingen’ aanplanten waarna de aannemer de herbebossing met 35 ‘inheemse bomen’ ter hand neemt. “Wij geven het bos hiermee een opkontje,” zegt Hooft, “daarna moet de natuur het overnemen.”

Brahim Abid en Ria de Brune
Afbeelding
Afbeelding