Opkomstpercentage iets hoger

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Gem Amsterdam)

Woensdag 15 maart waren de verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen. Nog altijd zijn er geen daadwerkelijke eindstanden, maar de voorlopige uitslagen van de Provinciale Statenverkiezing - 95 procent stemmen geteld - geven natuurlijk een meer dan helder beeld.

GroenLinks blijft in Amsterdam de grootste partij. Dat blijkt na het tellen van 95 procent van de stemmen. In deze voorlopige uitslag van de verkiezingen voor de Provinciale Staten staat de partij op 18,2 procent. Dat is minder dan bij de verkiezingen van 2019, toen de partij 23,8 procent van de stemmen kreeg.

De Partij van de Arbeid (15,4 procent) en de Partij voor de Dieren (11,7 procent) winnen ten opzichte van de vorige Provinciale Statenverkiezingen. D66 en VVD verliezen, net als alle andere partijen die 4 jaar geleden ook meededen.

Volt haalde in deze voorlopige uitslag 7,7 procent van de stemmen, de BBB 5,2 procent en JA21 3,2 procent.

De opkomst was in Amsterdam met 52,7 procent ongeveer gelijk aan die bij de vorige verkiezingen voor Provinciale Staten, maar hoger dan de 46,6 procent bij de verkiezingen voor de gemeenteraad afgelopen jaar. Tot 1970 gold een opkomstplicht en kwamen veel meer mensen naar de stembus.