Column

Van onze stadsdeelbestuurders

Column
Afbeelding
(Foto: Marco Keyzer)

Deze week zijn er gemeenteraadsverkiezingen, waarbij we in Amsterdam zowel voor de gemeenteraad als voor de stadsdeelcommissies een stem kunnen uitbrengen. In de nieuwe bestuursperiode gaan de stadsdelen meer zeggenschap krijgen en is dus ook uw stadsdeelstem van groot belang.

Noord stemt, juist nu

Ik vind dat bewoners meer te zeggen mogen hebben over dat wat er gebeurt in hun eigen buurt of gebied. En dat veel beslissingen het beste zo lokaal mogelijk genomen moeten worden. Bewoners van Noord hebben de afgelopen jaren laten zien dat ze zelf het beste weten wat er voor hen belangrijk is. Velen hebben zich enorm ingezet voor hun eigen buurt. Zo ontstonden bij het begin van de coronacrisis al heel snel voedselinitiatieven om bewoners te helpen die acuut in de problemen kwamen. Al deze initiatieven zorgen voor een enorme verbinding in de wijk. Daarmee hebben ze inmiddels een veel bredere rol gekregen dan alleen van uitdeelplek van voedsel.

Maar liefst 90 ideeën

Ook vanuit het Buurtbudget zijn tijdens eerdere rondes in een aantal wijken meer dan 90 waardevolle bewonersinitiatieven voortgekomen. Afgelopen week was ik nog op bezoek bij de buurtmoestuin in Tuttifruttidorp. Dit is een mooi voorbeeld van een initiatief met een blijvende zichtbaarheid. Net als bijvoorbeeld de groene daken, ook in Tuttifruttidorp, en de activiteiten van Flora4Life in Floradorp.

Stem!

Mooi dat mensen zich voor elkaar inzetten, voor elkaar en met elkaar voor hun eigen buurt. Dat is voor mij solidariteit, waarbij je elkaar helpt en er samen uitkomt. Laten we daaraan denken in deze verkiezingsweek; dat we er voor elkaar moeten zijn in deze stad. Zeker nu, in een tijd waarin er in de wereld zoveel huiveringwekkende en verdrietige zaken spelen, dat de lokale problemen misschien ondergeschikt lijken. Maar, terwijl in Europa onze vrijheid en onze democratie letterlijk onder vuur liggen, is juist ook de lokale democratie van enorm belang. Laten we die koesteren en maak deze week gebruik van uw democratisch recht en stem!


Esther Lagendijk