Column

Van onze stadsdeelbestuurders

Column
Afbeelding
(Foto: Marco Keyzer)

Oekraïne wordt gebombardeerd. Het dagelijks nieuws wordt niet meer beheerst door getallen over besmettingen, ziekenhuisopnames en vaccinatiegraad, maar door raketinslagen, kernwapendreiging en kaarten met door de Russen ingenomen gebieden. De beelden zijn verschrikkelijk, onschuldige mensen, kinderen zelfs, sneuvelen. Veel mensen willen iets doen voor de vluchtelingen. Er wordt flink gedoneerd aan Giro 555 en mensen bieden onderdak aan.

Oorlog

Die solidariteit is mooi en ook zeer noodzakelijk. Meer dan 3 miljoen Oekraïners zijn, terwijl ik dit schrijf, op de vlucht. We hopen op constructieve vredesbesprekingen, maar tot op heden valt er weinig optimisme te putten uit de uitlatingen van Poetin. Niemand kan voorspellen hoe lang deze oorlog zal voortduren. Laten we maar aannemen dat de Oekraïners onze solidariteit nog echt wel een hele tijd nodig hebben. 

Oorlog is altijd verschrikkelijk, waar ter wereld ook. En ik vind dat we ons altijd moeten inzetten voor mensen die vluchten voor een levensbedreigende situatie. Dat mensen boos zijn op Poetin is te begrijpen, maar probeer iets goeds te doen met die woede. Maak dus niet alle Russen verantwoordelijk voor wat er nu gebeurt. Maakt u zich zorgen over spanningen tussen mensen, bijvoorbeeld in uw buurt? Meld dit dan bij de politie of bij uw gebiedsmakelaar www.amsterdam.nl/stadsdelen/noord/contactpersonen/.


Opvang en initiatieven

De gemeente werkt volop aan het creëren van opvangplekken. Hotelkamers worden beschikbaar gesteld, ook in Noord. Daarnaast zijn al prachtige maatschappelijke initiatieven ontstaan in ons stadsdeel. Allerlei inzamelingsacties zijn gestart, er worden markten georganiseerd en op de NDSM-werf zien we mooie kunstwerken met de kleuren blauw en geel de muren versieren. Op de basisschool van mijn dochter worden rugzakjes gemaakt voor vluchtende kinderen en zo zijn meer scholen bezig met acties. Er zijn particulieren die tijdelijke opvangplekken aanbieden en overal verschijnen potjes voor donaties.

Online

Op de website wijamsterdam.nl worden alle initiatieven op een rij gezet, zodat we vraag en aanbod goed op elkaar aan kunnen sluiten. Wilt u ook iets doen? Kijk dan op www.amsterdam.nl/oekraine of meldt uw initiatief aan via opvangoekraine@amsterdam.nl.

Erna Berends