Protest, muziek en spreken over wonen

Nieuws
Demonstreren op de Van der Pekmarkt
Demonstreren op de Van der Pekmarkt (Foto: Hans Straeter)

NOORD - Schimmelwoningen, hoge energierekeningen, achterstallig onderhoud en de verkoop van sociale huurwoningen; het waren de belangrijkste redenen voor ruim honderd bewoners om mee te doen aan de protestmars tegen woonarmoede op zaterdag 20 april. 

Door Hans Straeter

Vanuit verschillende delen in Noord begon de demonstratie. Om 13.00 uur op het Zonneplein. Een uur later vanaf de Aakstraat, de Heimansweg en het Waterlandplein. Rond 15.00 uur kwamen deze groepen bij elkaar op het Buikslotermeerplein. Ruim honderd deelnemers werden met dansbare klanken van de ACCU fanfare welkom geheten. 

Kirsten Zimmerman die actief is bij Huurdersvereniging Van der Pekbuurt neemt het woord vanaf het podium en maakt duidelijk dat mensen niet krom willen liggen voor de steeds maar stijgende kosten van het wonen: “We willen kunnen leven om met zijn allen gelukkig te zijn en niet permanent gestrest rond te rennen. Daarom hebben we met Red Amsterdam Noord, Huurdersvereniging Van der Pekbuurt, FNV, Huurdersnetwerk Amsterdam en De Noordas deze manifestatie georganiseerd.” 

Stadsverwarming

Kirsten Zimmerman die ook stadsdeelcommissielid is, praat de sprekers aan elkaar. Als eerste Dirk Schut uit de Waterlandpleinbuurt die uit de doeken doet hoe het toegaat in de flat waar hij woont; problemen met het regelmatig uitvallen van liften, het reinigen van de ventilatiekanalen en de stadswarmte. Over de stadsverwarming meldt hij: “De prijs is drie, vier keer over de kop gegaan en die huizen zijn als er een beetje zware wind op komt met dit systeem niet te verwarmen.” 

woning onder de schimmel

Dan volgt Lily George. Ze is student en voorzitter van de ASVA en vestigt de aandacht op de hoge woonkosten voor studenten en de grote problemen bij het vinden van woonruimte. Ze wil meer huizen voor studenten en zou het het liefst willen zien dat de gemeente die huisvesting zou regelen in plaats van de private sector. 

Energiecollectief

Kamiel van de huurdersvereniging Van der Pekbuurt laat weten wat het betekent voor een gezin als een woning onder de schimmel zit. Dat het dan kan gebeuren dat een kind zonder vriendjes komt te zitten omdat het thuis naar schimmel ruikt en er dan minder makkelijk andere kinderen over de vloer komen om te spelen. Ook hij is geen voorstander van het warmtenet. Er zou gewerkt moeten worden aan betere alternatieven zoals een eigen energiecollectief. “Een lichtend voorbeeld is het WG-terrein. Daar kost het vastrecht per jaar 400 euro. Bij Vattenfall is het 800 euro. Het winstoogmerk van Vattenfall is 12% en het winstoogmerk van een energiecollectief van bewoners 2%.” 

Manifest

Even later blijkt dat ook Erik Gerritsen, bestuursvoorzitter van Ymere en regiomanager Walter Louman van deze woningcoöperatie zich onder de aanwezigen bevinden. Spontaan wordt hen gevraagd een manifest te tekenen tegen woonarmoede. Het tweetal pakt het verzoek op en ondertekent het streven dat huurverhogingen bij slechte woningen gestopt moeten worden. Ook het versnellen van de verduurzaming van woningen kan rekenen op steun. De eis om te stoppen met de verkoop van sociale huurwoningen bleek echter een brug te ver voor de vertegenwoordigers van Ymere. Een protestbord tegen schimmelwoningen werd wel voorzien van een handtekening. 

Boudewijn Rückert van de Actiegroep Niet te Koop is de volgende spreker. De actiegroep keert zich al negen jaar tegen de verkoop van sociale huurwoningen. Inmiddels zijn er zo’n 35.000 verkocht. “Huizen worden verkocht om andere woningen te kunnen renoveren; ik noem dat kannibalisme.” 

Flavio del Pomo houdt een gloedvol betoog om het betalen van de huurverhoging te weigeren en daarna volgen nog enkele andere sprekers. 

Ymere

Even na 16.00 uur luiden de stevige gitaarklanken en Nederlandse liedjes van De Mannen van Noord de manifestatie uit. Erik Gerritsen van Ymere staat nog na te praten. De bestuursvoorzitter van de grootste woningcorporatie van Amsterdam verheldert waarom hij is gekomen:

“Dit zijn de mensen waar ik het voor doe; het zijn onze huurders en ik wil gewoon zelf ervaren, horen, zien, voelen wat hun bezighoudt.”

Hij werd een beetje overvallen door het verzoek om een manifest te ondertekenen: “Een eis was geen huurverhoging voor slechte woningen. Daar ben ik het eigenlijk wel mee eens. Ik denk alleen dat we in de details enigszins van mening verschillen wanneer dat dan precies ‘een slechte woning’ is.”

“De woningcorporaties zijn voor mensen met een kleine beurs. Dat is sowieso onze doelstelling. We hebben de afgelopen jaren de huren waanzinnig gematigd en vorig jaar zelfs verlaagd. Dit jaar is er een huurverhoging van in de meeste gevallen 5,3 %. Als je geen huurtoeslag hebt, dan tikt het wel aan. Aan de ene kant voelt 5% psychologisch heel heftig, maar met de minimumlonen omhoog en CAO-lonen omhoog is de huurquote omlaag gegaan. Dus mensen betalen relatief minder huur dan vroeger en 5% huurverhoging is geen 5% meer betalen want als je heel weinig verdient dan krijg je gewoon heel veel huurtoeslag.”

Huurkorting

“Nog even over die eerste eis; als een woning echt gebreken heeft, dan willen we graag eerst de kans om het op te lossen en lukt dat om wat voor reden dan ook niet, dan dwingen wij mensen niet om helemaal naar de huurcommissie te gaan. Dan krijg je gewoon een huurkorting. Alleen, ik denk dat als je hier gaat vragen ‘wanneer is iets een slechte woning?’ dan zullen heel veel mensen zeggen ‘dit is ook een slechte woning’. Dan zeggen we; ja, het is een woning die nog verduurzaamd moet worden, maar het is geen slechte woning.”

“Ons aanbod aan onze huurders is; als je vindt dat je in aanmerking komt voor een huurkorting, meld je dan gewoon. De huurdersvereniging en bewonerscommissie kunnen meekijken of we dat netjes en eerlijk doen en als je gelijk hebt dan krijg je hem. Met heel specifiek maatwerk, daar waar sprake is van een slechte woning krijg je die huurkorting.”

Verkoop huurwoningen

Toen Erik Gerritsen geen handtekening zette onder de eis te stoppen met de verkoop van sociale huurwoningen was er even boegeroep. In reactie daarop: “We hebben het geld gewoon nodig. Het nieuws is wel dat we in vergelijking met de afgelopen jaren steeds minder zijn gaan verkopen en dat we ook voor de komende vier jaar met de gemeente en huurdersverenigingen hebben afgesproken dat we nog verder omlaag gaan, maar niet naar nul want we hebben de opbrengsten nodig om die verduurzaming te betalen.”

“De enige manier om de investeringsruimte te vergroten voor corporaties, is de vennootschapsbelasting afschaffen. We hadden de verhuurderheffing. We zijn een stichting die geen winst maakt, we houden wel eens wat geld over, maar dat wordt het jaar daarop direct weer geïnvesteerd. Dan is het toch eigenlijk van de gekke dat ze je die vennootschapsbelasting laten betalen. Dat is landelijk alles bij elkaar anderhalf miljard. Daarom hebben we ook een lobby naar Den Haag. Als die vennootschapsbelasting eraf gaat dan hebben we meer ruimte om of iets meer aan de huren te doen of sneller te verduurzamen of nog wat meer woningen te bouwen.” 

Het podium op het Buikslotermeerplein
Erik Gerritsen van Ymere krijgt uitleg over de eisen van de demonstratie