EYE staat stil bij Japanse film

Nieuws

NOORD - EYE brengt de klassieker Tokyo Story (1953) opnieuw uit in de theaters, naar aanleiding van de recente digitale restauratie van zes belangrijke titels uit het oeuvre van de Japanse filmmaker Yasujiro Ozu (1903-1963). Vanaf 14 mei zijn van de hand van de meesterfilmer ook vier gerestaureerde kleurenfilms te zien in het land – waaronder zijn eerste kleurenfilm Equinox Flower (1958) – en zelden vertoonde titels als Good Morning (1959) en Late Autumn (1960).
Vanaf 14 mei brengt EYE de digitaal gerestaureerde klassieker Tokyo Story uit in de filmtheaters. De uitbreng sluit aan op de eerdere release van klassiekers als Gone with the Wind, Sunset Boulevard en Il conformista. Door jaarlijks tenminste vier grote titels uit de filmgeschiedenis landelijk te vertonen houdt het filmmuseum de herinnering aan historische meesterwerken levend.
De uitbreng van Tokyo Story en de programmering van vier Ozu-kleurenfilms in het mei-programma van EYE en in het land loopt vooruit op het grote overzicht dat het filmmuseum vanaf 24 september 2015 aan de Japanse cinema wijdt.
EYE staat dit najaar uitgebreid stil bij de geschiedenis van de Japanse film, onder meer met het programma ‘Tragische liefdes in de Japanse cinema’ en een cursus Japanse filmgeschiedenis. Ook is er aandacht voor de Japanse experimentele cinema. Het programma komt tot stand in samenwerking met curator Dick Stegewerns en de Universiteit van Leiden.
Ozu filmde overwegend in zwart-wit, maar koos eind jaren vijftig en begin jaren zestig ook voor kleur. Van de zes kleurenfilms zijn er nu vier gerestaureerd, als onderdeel van een grootschalig digitaal restauratieproject door de befaamde Japanse studio Shochiku, ter ere van Ozu’s 110e geboortejaar en vijftigste sterfjaar in 2013.
De vijf geselecteerde films (zie onder) zijn de afgelopen jaren op verschillende belangrijke festivals te zien geweest, waaronder die van Venetië en Berlijn. In het verlengde van de kleurenrestauraties wordt ook de Ozu-klassieker Late Spring (Banshun) gerestaureerd. Voor het zover is wordt deze fraaie zwartwitfilm alvast vertoond in het EYE-programma ‘Tragische liefdes in de Japanse cinema’. Na voltooiing van de restauratie is Late Spring (Banshun) ook landelijk te zien. De vijf genoemde titels worden later dit jaar op dvd uitgebracht door Lumière in een verzamelbox. De dvd van Tokyo Story is in juni verkrijgbaar in de winkels.
Tokyo Story, vanaf 14 mei in de filmtheaters en EYE, IJPromenade 1, Amsterdam, eyefilm.nl.