BRT-systeem in Malmö dat vergelijkbaar is met het gewenste BRT-systeem tussen Zaandam en Amsterdam-Noord .
BRT-systeem in Malmö dat vergelijkbaar is met het gewenste BRT-systeem tussen Zaandam en Amsterdam-Noord . (Foto: aangeleverd)

Komt er elektrische snelbus tussen Amsterdam-Noord en Zaandam?

Politiek

NOORD - De gemeente Amsterdam, gemeente Zaanstad, Vervoerregio Amsterdam en de provincie Noord-Holland zetten in op een elektrische snelbus op een aparte busbaan tussen Amsterdam-Noord en Zaandam. Dit zogenaamde Bus Rapid Transit (BRT)-systeem is de beste en snelste oplossing om de stroom extra reizigers vanaf 2028 op dit traject te vervoeren. De snelbus brengt inwoners snel en comfortabel vanaf Kogerveldwijk via de Thorbeckeweg, de Achtersluispolder in Zaandam via Haven-Stad, de Noordelijke IJ-oever naar metrostation Noorderpark in Amsterdam-Noord.

Komt er elektrische snelbus tussen Amsterdam-Noord en Zaandam?

Uit onderzoek komt naar voren dat het huidige openbaar vervoernetwerk tussen Amsterdam-Noord en Zaandam de komende zes jaar toereikend is. Vanaf 2028 is de snelbus de beste optie.

Bus Rapid Transit (BRT)-systeem beste en snelste oplossing om extra reizigers te vervoeren aldus onderzoek  

Wethouder Melanie van der Horst (Verkeer en Vervoer gemeente Amsterdam): “Het is ontzettend belangrijk dat we investeren in de bereikbaarheid van Noord. Deze snelbus verbindt Noord en de nieuw te ontwikkelen wijk Haven-Stad met andere delen van Amsterdam én met Zaandam en is daarom van groot belang. We gaan nu onderzoeken hoe we ervoor kunnen zorgen dat de bus uiterlijk in 2028 start, want we moeten ervoor zorgen dat ons openbaar vervoer meegroeit met de groei in de regio.

Gerard Slegers, wethouder Mobiliteit gemeente Zaanstad en bestuurslid Vervoerregio: “De busbaan voor het BRT-systeem kan in relatief korte tijd in fasen aangelegd worden. Deze snelbus is de meest flexibele vervoersoptie die de reiziger snel en comfortabel van Zaandam naar Amsterdam-Noord brengt via de plekken waar wij de komende jaren veel woningen bouwen en arbeidsplaatsen toevoegen. Ook brengt de snelbus inwoners naar plekken om te recreëren in het groen, zoals de Noorder IJplas. De regio groeit hard en investeren in bereikbaarheid is van groot belang. De ontwikkeling van woonwijken moet in de pas blijven lopen met het aanbod van goed, snel en betrouwbaar openbaar vervoer.”

Snel en comfortabel

Een Bus Rapid Transit (BRT)-systeem is een relatief nieuw systeem in Nederland. BRT heeft de snelheid en de frequentie van een metro gecombineerd met de flexibiliteit en lagere kosten van een bus. Deze snelbus is comfortabel en toegankelijk door gelijkvloerse instap, in- en uitcheckmogelijkheden bij de halte en sluit aan op andere vervoersmiddelen. En snel, door gescheiden busbanen en voorrang bij kruisingen. BRT is schoon, stil en toekomstbestendig.

Woningbouw zorgt voor meer reizigers

Amsterdam, Zaanstad, de Vervoerregio en de provincie hebben onderzoek laten doen naar OV-oplossingen tussen Amsterdam-Noord en Zaandam. Langs de noordoever van het IJ wordt volop gebouwd. De komende jaren zal het aantal inwoners en arbeidsplaatsen flink groeien. Ook de bouw van de toekomstige wijk Haven-Stad (Amsterdam) en de nieuwbouw rondom de Thorbeckeweg, in de Achtersluispolder en in Kogerveldwijk in Zaandam zorgt ervoor dat het aantal reizigers op dit traject toeneemt. De partners vinden het belangrijk dat hun inwoners ook in de toekomst prettig en snel kunnen reizen.

Planning

De betrokken partners gaan de optie van het BRT-systeem nader onderzoeken in de zogenaamde planstudiefase. De planstudiefase start in maart 2023 en duurt naar verwachting twee jaar. In deze fase doen de partners verder onderzoek naar de inpassing, het tracé, de financiering en de fasering voor realisatie.

HOV ZaanIJ: het voorgestelde tracé van het BRT-systeem tussen Zaandam en Amsterdam-Noord.
Overzichtskaart gebied HOV ZaanIJ.
Afbeelding
Drama dreigt voor eigenaar Banden Uitlijnencentrum Sabri Algemeen 27 jan, 09:26
Afbeelding
Werken in thuiszorg: 'Ik begeleid mensen naar een mooi einde' Zorg 26 jan, 11:07
Afbeelding
Grote vraag naar verkeersmaatje duidt op veel onveilige verkeerssituaties in Noord-Holland Algemeen 26 jan, 10:06
Afbeelding
Bijzonder bezoek André Kuipers basisschool De Buikslotermeer Algemeen 26 jan, 09:03
Afbeelding
Laatste molen met functie van krijtmolen Algemeen 26 jan, 08:31
Afbeelding
Spo(r)tprent Henk Veen Noord Amsterdams Nieuwsblad Algemeen 25 jan, 13:52
Afbeelding
Laadpalen in Amsterdam-Noord: hier vind je ze Algemeen 25 jan, 13:45
Afbeelding
Wekelijkse Column Stadsdeelbestuur: Aanpakkers Algemeen 25 jan, 11:39
Afbeelding
Groen referendum verzoek door 18.000 Amsterdammers ondertekent! Algemeen 25 jan, 09:25
Afbeelding
Aanpak Noord gaat van start met 5 ½ ton voor sociale projecten Algemeen 24 jan, 16:01
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: de meestgestelde vragen (en antwoorden) Politiek 24 jan, 09:03
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: wat zijn het en waarom stemmen op 15 maart 2023? Politiek 24 jan, 08:56
Afbeelding
Stemwijzers Provinciale Statenverkiezingen 2023: hier vind je ze Politiek 24 jan, 08:46
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord

Op Rodi Amsterdam-Noord volg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord. Rodi Amsterdam-Noord informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Amsterdam-Noord

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Amsterdam-Noord in je mailbox.