Koningsdag terug van weggeweest

Algemeen
Cover boek Wally de Lang
Cover boek Wally de Lang Foto: aangeleverd

BERGEN - De grote ontmoeting voor velen uit de regio. Dat was de Koninginnedag, later Koningsdag in Bergen.

Goed nieuws: 27 april kan Koningsdag in Bergen worden gevierd zoals het altijd was. “Het is een flinke klus, maar we zijn blij dat we iedereen deze prachtdag weer kunnen aanbieden.” Namens het vijfkoppige bestuur tonen Jelle de Boer en Piet Kamp zich in de achtertuin van Piet opgelucht en trots dat ze het jaarlijkse hoogtepunt in Bergen weer mogelijk kunnen maken. Het was toch raar, dan word het april en dan kijk je naar je draaiboek en dan weet je: ook dit jaar niet.” In 2020 moest het feest op de valreep worden afgelast, een jaar later was het al veel eerder duidelijk. “Toen zijn we wel gestart met de tompoucen-actie, dat was heel leuk en ook een mooie manier om ook contact te houden met onze leden, de tientjesvrienden. En we lieten draaiorgels spelen in de tuinen van de verzorgingshuizen.” De tompoucen-actie heeft dit jaar een vervolg gekregen, alle leden, ook wie dat nu wordt kan twee tompoucen ophalen.

DOOR: ED BAUSCH

“We houden ons echt aanbevolen voor meer tientjesvrienden”

De feestelijke rit van de Oldtimers vanuit Bergen aan Zee naar Bergen, de Stationsstraat vol kinderspelen, de kleedjesmarkt, de scouting, de Harmonie, de stoomtram, de demonstratie van de brandweer, de draaimolen, de aubade bij de verzorgingshuizen De Marke en Oudtburgh en nog veel meer: het is allemaal terug. “We hebben nu ook meer straattheater, met de Fanfare van de Eerste Liefdesnacht, circusschool Tevredo en Mr. Mime. Je kunt vogelhuisjes beschilderen en we hebben het aantal podia met muziek uitgebreid met een heus rock ’n roll podium op het veld van de Ruïnekerk. De andere podia zijn weer In de Jan Oldenburgstraat, tegenover de Ruïnekerk en op het restaurantplein. Die worden mogelijk gemaakt door de horecazaken en dat is grandioos. De muziek begint om 13.00 uur, zodat het eerst nog rustig is voor de kinderen. En die komen uit een grote regio naar Bergen, vanwege de goede sfeer.”

Voor de samenleving

In 1935 is het begonnen. “Alleen in de oorlogsjaren en dus de coronajaren was er geen Oranjefeest. Daarna altijd en dat moet natuurlijk zo blijven.” Het bestuur, dat verder bestaat uit Monique van Zelst, Jacob de Boer en Linda de Haas, zou zich wel wat uitgebreid willen zien. “Als je met een stuk of tien bestuursleden de dag kunt organiseren, dan valt het wel mee. We beginnen in september, dus we houden ons aanbevolen.” Dat geldt ook voor de tientjesleden. “Daar hebben we er ruim 800 van, maar het mag wel meer, want zo’n dag kost echt wel wat. Dus kom je aanmelden als lid bij onze kraam. De Bergense Koningsdag heeft bovendien echt een streekfunctie en met wat meer leden kunnen we dat zo houden. We doen dit zonder subsidie, hoewel de gemeente natuurlijk wel fantastisch bijdraagt met voorzieningen.” Jelle en Piet lopen 27 april al om 05.00 in het dorp om alles in goede banen te leiden. “Het is mooi dat we dit kunnen doen voor de samenleving. En we voelen ons echt gesteund, hoor. Maar een breder bestuur en meer tientjesvrienden: welkom!” Er zijn ook nog een paar vrijwilligers nodig voor de ochtend met de kinderspelen. Voor aanmelden en het volledige programma:

kijk op oranjeverenigingbergen.nl.

Jelle de Boer, links en Piet Kamp: alles op de rails voor Koningsdag