Niet roken horeca geaccepteerd en straks ook terrassen

Algemeen
Met hetzelfde gemak gooi je het in de tegelasbak, straks verleden tijd?
Met hetzelfde gemak gooi je het in de tegelasbak, straks verleden tijd? (Foto: Aart Tóth)

CASTRICUM - Bij het instellen van het rookverbod in de horeca waren het veelal de ‘bruine kroegen’ die bang waren hun omzet te zien dalen.

 Zij waren het dan ook die massaal het rookverbod negeerden, totdat er zelfs bij herhaling forse boetes werden uitgeschreven. In de gemeente Castricum wordt hooguit in nachtkroegen soms afgeweken van het rookverbod, waar door de exploitanten tegen wordt opgetreden. Intussen is het rookverbod al ruim 12 jaar van kracht. Naar verwachting wordt het rookverbod in 2022 uitgebreid tot op het terras.

Door onze verslaggever Aart Tóth

Met het 12 jaar geleden ingestelde rookverbod in de horeca, waren de protesten eigenlijk minimaal en was de maatregel snel geaccepteerd. Ook rokers vonden het immers niet smakelijk als je lekker zat te dineren en een tafel naast flink gepaft werd. Daarbij waren de meeste openbare gebouwen, zoals gemeentehuis, bibliotheek, postkantoor etc. al verboden gebied voor rokers. Ook ProRail heeft de stationsgebouwen en perrons rookvrij gemaakt. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid pleit ervoor het roken op terrassen onder de Tabakswet te scharen en zodoende roken op een terras geheel te verbieden.

Praktijk

In de praktijk blijkt dat steeds meer horeca op eigen initiatief over gaan tot het instellen van een rookvrij terras. Uit onderzoek van de NOS blijkt zelfs dat 80% van de terrasgebruikers voor een rookvrij terras zijn en 12% het roken wel zien zitten. In Amsterdam zijn er al tegen de 100 Cafés die zelf een rookverbod hebben ingesteld op het terras, net als in de stad Groningen. Zo ontstaat er een keuze voor horecabezoekers waar dat biertje te drinken of van de lunch of diner te gaan genieten. De praktijk zal in de toekomst uitwijzen dat binnen een aantal jaren rookvrije terrassen geheel geaccepteerd zullen zijn. Ook in landen als Spanje, Portugal en Italië blijken al plaatselijke rookverboden op terrassen te zijn ingesteld, met hoge boetes bij overtreding. Te hopen valt dat het hier zonder de dwang van hoge boetes geregeld kan worden in geleidelijkheid.

Horeca

Om nu even terug te komen op de horeca, daar zijn rond 2022 nog meer strakkere regels te verwachten. In het Nationaal Preventieakkoord zijn meer maatregelen aangekondigd. Vooraf daaraan zijn regels wat betreft roken op een terras nu al van kracht. Daarin staat een terras strakker omschreven, “Een terras moet aan één kant helemaal open zijn. De open zijde mag niet afgeschermd zijn door bloembakken of schotten. Daarbij mag er geen hinder zijn van het roken op het terras. Een vaste aanbouw, zoals een serre, geld niet als terras. Daar mag dus niet gerookt worden”. Iedere ondernemer kan met deze regels zelf bepalen of zijn terras daaronder valt. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ziet hierop toe met onaangekondigde controles. Boetes kunnen oplopen van 450 tot 450.000 Euro vanuit de Tabakswet.

Bijverschijnselen

Nare bijverschijnselen van die strakkere regels zal de vervuiling op straat zijn bij horecaondernemingen. Nu al is een soort sneeuwbui waar te nemen van peuken bij de nachthoreca voor de deur, wat er dagen blijft liggen als er weinig wind is. Enige hebben dat deels opgelost met een door gemeente Castricum beschikbaar gestelde trottoir-asbak. Bij restaurants is nu al waar te nemen dat verstokte rokers tussen het voorgerecht, hoofdgerecht en toetje even snel naar buiten gaan om hun portie nicotine tot zich te nemen en weer snel terug aanzitten. Peuken zijn veelal op dezelfde plaatsen terug te vinden.

Positief

Zelfs vanuit de horeca, bij monde van voorzitter Horeca Nederland, komen positieve berichten over het strakker instellen van rookverboden. “Zo is het aantal Nederlanders die rookt van 35% in 2001, 27% in 2010 en 20% in 2018 duidelijk de goede kant op gegaan. Naar verwachting zal het uiteindelijk onder de 5% uitkomen.” Die doelstelling is er voor 2035 in geheel Europa.