Dodenherdenkingen 4 mei in Castricum

Algemeen
De toespraak op de Oorlogsbegraafplaats achter de Dorpskerk.
De toespraak op de Oorlogsbegraafplaats achter de Dorpskerk. (Foto: Aart Tóth)

CASTRICUM - Op 4 mei waren er verschillende herdenkingen in Limmen, Akersloot en Castricum. 

Het begon om 11.00 uur met de onthulling van ‘Plaquette van Het Schuilveld’ op het Amberlint in Limmen, de voormalige plaats van het onderduikadres van Hannie Schaft. Dan de herdenking en kranslegging bij de oorlogsgraven naast de Dorpskerk waar nabestaanden van gesneuvelde Britse militairen aanwezig waren. Emergo zorgde voor een passende muziekuitvoering met een blazersensemble. 


Twee minuten stilte bij het Oorlogsmonument. (Foto: Aart Tóth)

In de vroege avond was er een kerkdienst in de Corneliskerk te Limmen, met daarna een stille tocht naar het Oorlogsmonument in Noord-End. Daar werd een gedicht voorgedragen en was een kranslegging. In de toespraak ging Burgemeester Mans in op de gruwelijkheden uit het verleden, en op de huidige situatie in Oekraïne. Dit werd muzikaal ondersteund door Emergo.  Na de twee minuten stilte speelde violist Sietse van Gorkum een muziekstuk uit Schindler’s List. De opkomst bij het Oorlogsmonument was groot met zeker duizend belangstellenden.


Een groot deel van de ruim duizend belangstellende bij Oorlogsmonument. (Foto: Aart Tóth)

Wethouder Ron de Haan was aanwezig bij de kerkdienst in Akersloot. Daarna in een stille tocht naar het Vredessymbool aan de President Kennedylaan voor een toespraak, kranslegging en de gebruikelijke twee minuten stilte.

Wethouder Falgun Binnendijk was aanwezig in de Dorpskerk Castricum bij een kerkdienst en vertrok daarna met de aanwezigen via een stille tocht naar het Joods-Oorlogsmonument naast Oude Raadhuis. Vervolgens naar het Oorlogsmonument in Noord-End. Daar werd aangesloten bij de gearriveerde stoet vanuit Limmen en andere aanwezigen. Zo werd een bewogen dag afgesloten met ieder zijn eigen gedachten over het oorlogsleed uit het verleden, met zeker gedachten bij het oorlogsleed van heden. Filmbeelden van boven beschreven plechtigheden vindt u op Omroep Castricum.


Ondersteuning door blazersensemble van Emergo. (Foto: Aart Tóth)