Wedstrijdverslag

Vitesse ten onder in “topper” bij HSV

HSV ging ervoor tijdens de wedstrijd donderdagavond.
HSV ging ervoor tijdens de wedstrijd donderdagavond. (Foto: Vitesse'22)

CASTRICUM - Normaliter verwacht je in een duel van de koploper tegen de nummer 3 het nodige spektakel. Maar daar was donderdagavond in Heiloo helaas niet of nauwelijks sprake van. Het werd dan ook een wat fletse wedstrijd met HSV op basis van een sterkere 1e helft toch wel als terechte winnaar.

HSV liet vanaf de aftrap zien dat het er echt voor wilde gaan. Ze waren veel feller in de duels, maakte goed gebruik van de ruimte die Vitesse telkens weggaf aan de buitenspelers en wisten de zwakke scheidsrechter ook nog eens doeltreffend te bespelen! Pas in de 13e minuut kreeg Tom Laan het eerste en enige schot op doel voor rust te verwerken. Het volgende wapenfeit bleek achteraf beslissend voor het duel. Een al dan niet via de schoen van Martijn Kuijs opspringende bal kwam daarna licht tegen zijn hand aan, waarop diverse HSV’ers uiteraard om een penalty schreeuwden. Omdat hij én op grote afstand én met zijn rug naar hem toe stond, heeft de man in het zwart zelf onmogelijk een handsbal kunnenconstateren!! Maar na enige bedenktijdtijd floot hij toch en ging de bal wél op de stip! Jelle van Haastrecht benutte dat kadootje op onberispelijke wijze: 1-0. Vitesse, dat tot dat moment zelf aanvallend weinig wist te creëren, kreeg het daarna nog lastiger omdat HSV rook dat er meer in zat. Nog geen 4 minuten later ging het al opnieuw mis. Na een verre breedtepass van links helemaal naar twee op rechts vrijstaande HSV-spelers werd Jelle van Haastrecht opnieuw in stelling gebracht en zijn knal belandde via een been van een verdediger ietwat gelukkig achter keeper Tom Laan: 2-0.

Na rust kwam Vitesse een stuk energieker voor de dag en dat leidde er toe dat HSV veel meer moest verdedigen en zich moest beperken tot uitvallen. Al in de 49e moet Tom Laan reddend optreden op een inzet van een doorgebroken aanvaller. Vitesse hield echter de druk er flink op en dat leidde in de 58e minuut tot de aansluitingstreffer. Doeltreffend was wel dat daar een eigen inzet voor nodig was! Een hard schot op doel van Joey van Esveld werd in blinde paniek door een verdediger tegen een van zijn maten geknald waarop de bal alsnog in de doel caramboleerde: 2-1. Met nog een half uur te spelen leek alles weer mogelijk. Maar daarna ging de trukendoos van HSV helemaal open! De ene na de andere blessure werd gesimuleerd en daar werd totaal niet tegen opgetreden. Dat zorgde er voor dat de druk van Vitesse flink werd ontregeld. Maar behalve 2 grote kansen voor beide doelen in de 76e en 77e minuut wist Vitesse aanvallend nauwelijks potten te breken. Ook groot aantal corners zorgde voor de nodige paniek voor het doel van HSV maar leverde niet de gewenste gelijkmaker op.