Hoge opkomst stemgerechtigden Castricum en verpletterende uitslag

Algemeen
Hoge opkomst.
Hoge opkomst. (Foto: Aart Tóth)

CASTRICUM - Het beloofde een prachtige dag te worden, 15 maart 2023, wat de opkomst van kiezers zou kunnen beïnvloeden. Inderdaad bleek bij stembureau 5 in het Parochiehuis naast de Pancratiuskerk, dat er voor de opening om 07.30 uur kiezers voor de deur stonden, waarna het na opening druppelsgewijs toenam met soms zelfs wachtrijen. Rond 11.00 uur was er in Castricum een opkomst van 8%, wat vergeleken met 2019 duidelijk hoger lag.


Door Aart Tóth 

De avond ervoor werd Nederland, dus ook gemeente Castricum, opgezadeld met een NOS-verkiezingsdebat, waar voornamelijk politici van het kabinet en Tweede Kamer aan het woord kwamen en de onderwerpen weinig met provinciale zaken te maken hadden. Wel de veelbesproken stikstofaffaire. Daarbij werd velen persoonlijk de maat gemeten en er zelfs toenadering was van Mark Rutte van VVD richting Geert Wilders van de PVV. Provinciale politici kwamen nauwelijks aan bod. Wel was benauwdheid te ontdekken bij gevestigde coalitie partijen. Dat zou de dag erop dus duidelijk worden bij de verkiezingen van Provinciale Staten en Waterschappen. Er waren immers onderzoeken, die uitwezen dat er flink aan de politieke boom geschud zou worden door kiezers.

Dichter bij huis

Gelukkig hielden de meeste stemmers in Castricum het dichter bij huis en kwamen massaal op om te kiezen, waarbij het uiteindelijke percentage ruim boven de 50% kwam. Bij stembureau 5 ontstonden op sommige momenten zelfs rijen wachtenden. De stemming bleek opperbest. Na het kinderen naar school brengen ontstond er een ware run bij het gemeentehuis, waardoor werd uitgeweken naar de Dorpsstraat. Daar werkten in twee teams van vier personen wisselend de controle van de stempassen, machtigingen en legitimaties uit, waarbij men zich steng aan de regels hield. Ook burgemeester Toon Mans kwam bij alle stembureaus langs met een traktatie en woorden van respect voor de medewerkers. Uiteindelijk werd het 21.00 uur, waarna het stembureau de deuren sloot en het tellen kon beginnen. Dat werd nachtwerk om alle stemmen te tellen en ook nog op voorkeur. Uiteindelijk werd het 04.00 uur voordat alles vanuit stembureaus op het gemeentehuis geregeld was.

Conclusie

Conclusie na het stemresultaat: een duidelijke vingerwijzing van bewoners uit de gemeente richting landelijke politiek, waarbij de voorkeuren zich aftekenden tijdens de telling. Opvallend daarbij was buiten de geweldige sprong van BBB vanuit het niets op 9 zetels in de Provinciale Staten. Ook de voorkeurstemmen voor Castricummer Mariska Tauber van Lokaal Vitaal, die in een samenwerking van lokale partijen in Noord-Holland in OPNH, op plaats vijf vele voorkeurstemmen ontving. Voorlopig ziet het er, met een kwinkslag naar de uiteindelijke uitslag, zo uit voor de Provinciale Staten. Daar gaat de combinatie GroenLinks/PvdA naar 14 zetels, nieuwkomer BBB naar 9 zetels, VVD komt op 8 zetels, D66 zakt van 6 naar 4 zetels, CDA zakt ook van 4 naar 2 zetels, Partij voor de Dieren gaat van 3 naar 5 zetels, Forum voor Democratie verliest ruim en gaat van 9 naar 2 zetels, Ja21 komt met 3 zetels terug. Volt met 3 zetels, waarbij voor OPNH met Mariska Tauber nog niet het aantal bekend was op het moment van drukken deze editie. Gevolg van deze Provinciale Statenverkiezing voor de Eerste Kamer is, dat daar BBB de grootste partij zal worden met 15 zetels gevolgd door VVD die van 12 naar 10 zetels gaat, CDA van 9 naar 5 en D66 van 7 naar 6 zetels.

Ook veel jeugdige stemmers in Castricum.