De geschiedenis van De Die

Algemeen
‘De Ee – D’Ye – De Die – Het Die’, verschillende namen voor hetzelfde eeuwenoude veenriviertje dat ten oosten van Limmen en Heiloo naar Alkmaar liep.
‘De Ee – D’Ye – De Die – Het Die’, verschillende namen voor hetzelfde eeuwenoude veenriviertje dat ten oosten van Limmen en Heiloo naar Alkmaar liep. (Foto: Albert Niessing)

AKERSLOOT - ‘De Ee – D’Ye – De Die – Het Die’, verschillende namen voor hetzelfde eeuwenoude veenriviertje dat ten oosten van Limmen en Heiloo naar Alkmaar liep.

Bijzonder verhaal

Jaap de Graaf schreef een boek over deze waterloop, die in het verleden een belangrijke vaarweg vormde tussen Alkmaar en het Alkmaardermeer. Woensdagavond 22 maart, aanvang 20.00 uur, vertelt hij in de bibliotheek in Akersloot - Rembrandtsingel 1 - over het ontstaan en de rol van De Die.

Belangrijke functie

Ook geeft hij aan op welke plaatsen in het landschap en in de stad Alkmaar deze veenstroom nog te herkennen is. 

Het riviertje had eeuwenlang een zeer belangrijke functie voor het transport van stenen en goederen naar bijvoorbeeld kasteel Ter Coulster. De Ter Coulstervaart kwam uit in Het Die.

Een bijzonder verhaal rondom een 4000 jaar oude veenstroom en een eeuwenoud cultuurgebied met prachtige natuur. Deze lezing is georganiseerd door Bibliotheek Kennemerwaard in samenwerking met de Historische vereniging Oud-Akersloot. De toegang bedraagt € 5,-. Aanmelden voor deze lezing kan op bknw.nl/agenda of bij de klantenservice in de bibliotheek.