Een nachtelijke geboorte!

Column
De pup van Ginny.
De pup van Ginny. (Foto: aangeleverd)

CASTRICUM - Dierenarts Marjolein werkt bij Dierenkliniek Castricum en schrijft elke twee weken een column voor Nieuwsblad Castricum en Nieuwsblad Uitgeest. Deze week een column over de bijzondere bevalling van Pomeriaan Ginny.

Afgelopen week belt midden in de nacht de eigenaresse van hondje Ginny. Ginny is een Pomeriaan van 4 jaar oud. We weten dat Ginny drachtig is en de lichaamstemperatuur van Ginny was die dag iets gedaald. Hierdoor wisten we dat de bevalling binnenkort zou gaan beginnen. Ginny is nu al even flink aan het persen maar het gaat niet lukken. Dit hadden we al een beetje verwacht aangezien Ginny drachtig is van maar één pup!

Een hond heeft een draagtijd die erg kan variëren tussen de 56 en 67 dagen. Gemiddeld bevalt een hond met 63 dagen. 

Wanneer een hond drachtig is van maar één of twee pups, is er een kans dat de bevalling slecht op gang komt en dat de pups relatief erg groot worden. Een te grote pup zal mogelijk niet door het geboortekanaal passen. Daarom is het altijd goed dat we vooraf een echo maken om de dracht vast te stellen en te controleren. 

Röntgenfoto

Daarnaast het is raadzaam om circa tien dagen voor de te verwachten geboortedatum het aantal pups te tellen met een röntgenfoto. De toegepaste hoeveelheid röntgenstraling is niet schadelijk voor de pups. Wel zorgen we ervoor dat de teef bij het röntgenonderzoek zo weinig mogelijk stress ondervindt. Ondanks dat er een grotere kans is dat de geboorte moeizamer verloopt, kunnen één of twee pups vaak toch nog wel normaal geboren worden.

Keizersnede

Bij Ginny lukt het echt niet en Ginny wordt op de praktijk onder narcose gebracht. We houden de ademhaling en hartslag van de moeder goed in de gaten. Via een keizersnede wordt een schattig pupje geboren. Ginny en de pup komen heel goed uit de operatie en maken het goed!