Kadernota 2024: Castricum lijkt goed op de winkel te passen

Nieuws
Kadernota 2024: Castricum lijkt goed op de winkel te passen.
Kadernota 2024: Castricum lijkt goed op de winkel te passen. (Foto: aangeleverd)

CASTRICUM - De Kadernota 2024 heeft een kaderstellend karakter. De naam zegt het eigenlijk al. Dit document is in feite de voorloper van de programmabegroting 2024-2027 en raadgevend. Zeker met het oog op de toekomst, dus de jaren na 2024, wordt al rekening gehouden met minimalisering van Rijksbijdrages. De Kadernota is een uitwerking van het collegeprogramma. Hierin staat een concrete uitwerking van de onderwerpen genoemd in het collegeprogramma. Het college van B&W geeft aan wat de plannen zijn en wat dit gaat kosten.

Richtinggevend document

Wethouder Roel Beems: “Het is dus duidelijk een richtinggevend document, waarvan de politieke behandeling in juni in de gemeenteraad plaatsvindt zonder interrupties. In een volgende bijeenkomst volgen reacties en aansluitend waarschijnlijk moties. Die moties en/of amendementen komen weer een aantal weken later ter stemming in de raad en volgt verwerking. Uiteindelijk besluit de gehele raad in november en wordt uiteindelijk de begroting vastgesteld. Deze Kadernota 2024 is de eerste van het huidige college.”

Rekening houden met ‘gekort’

Het college gaat er vanuit, dat volgend op Kadernota 2024 er een sluitende begroting volgt tot 2025 en er in 2026 een tekort zou kunnen ontstaan, doordat op verschillende Rijksbijdrages gekort gaat worden. Daar wordt al rekening mee gehouden. Daarbij ook nog dat de Rijksoverheid meer taken zal afstoten richting gemeentes, waar naar verwachting wordt gekort op bijbehorende bijdrages. Als bij die extra taken ook specialisten moeten worden aangenomen of inhuren lopen de kosten per gemeente duidelijk te hoog op. Samenwerking is daarbij onontbeerlijk, wat in Castricum voordeel biedt vanwege samenwerking in de BUCH.

Aansprekend

Ondanks nog onduidelijke ingrepen vanuit het Rijk na 2025 zijn er plannen vanuit het huidige college, die bewoners in de gemeente Castricum zullen aanspreken. Maar ook hoofdbrekens. Beems: “Zo is nu al de Kustbus tijdens het seizoen veiliggesteld, mede door een provinciale bijdrage van € 42.000. Daaraan gekoppeld het maatschappelijke doel ook personen met een beperking te kunnen vervoeren, net als ouderen uit bijvoorbeeld Santmark, dat langs de route ligt. Zo zou er zelfs een halte kunnen verschijnen bij De Brink om gratis parkeerders richting strand te vervoeren. Frequentie en totale diensttijd worden daarbij langer. Deze verbeterde voorziening komt ook in 2024 in de plannen voor.”

‘Prettig wonen’

In de nota komt een groot aantal lijnen samen: uitvoering van wettelijke taken, beleidsambities, verwachte uitgaven en beoogde inkomsten. In andere portefeuilles heeft Castricum de afgelopen decennia vooral goed op de winkel gepast. Beems: “Onze gemeente is groen, het is hier prettig wonen, het onderhoud van riool en wegen is op orde.”

Parkmanagement

De aanpak van bedrijvenpark Castricummer Werf is ook terug te vinden in de Kadernota, met de aanstelling van een zogenoemd ‘Parkmanagement’, die het contact zal worden tussen ondernemers en gemeente. Ook het Kerkplein in het project ‘Versterking winkel- en verblijfsgebieden’ zal in 2024 duidelijk zichtbaar worden.

Volop uitdagingen 

Uitdagingen zijn er volop in de gemeente Castricum. Neem het onderwerp woonruimte. Beems daarover: “Als gevolg daarvan komt de gemeente voor nieuwe uitdagingen te staan. Veel mensen zoeken een woning, terwijl er een tekort aan is. Er is de afgelopen bestuursperiode intensief gewerkt aan bouwplannen, die nu gerealiseerd worden.”

In mei 2023 staan voor Castricum 1.373 woningen in de programmering (www.plancapaciteit.nl). De verwachting is, dat er circa 600 woningen zullen worden opgeleverd in 2023 en 2024. Voor de periode 2025 tot 2030 staan er circa 775 woningen op de agenda. Er komen deze bestuursperiode nog meer bouwplannen en dus woningen bij. Concreet zullen dit nieuwe begrotingsjaar ruimtelijke besluiten worden genomen over honderden nieuwe woningen. Woningen voor Castricummers uit alle inkomensgroepen. Huur en koop. Naast de tijdelijke woningen vooral heel veel nieuwe permanente woningen in de in het coalitieakkoord afgesproken woningbouwsegmenten. Concreet gaat het bijvoorbeeld over de Koekoeksbloem, project Geesterduin en de Maranathakerk. Voorlopig uitdagingen genoeg.

Wethouder Roel Beems: "Het is dus duidelijk een richtinggevend document, waarvan de politieke behandeling in juni in de gemeenteraad plaatsvindt zonder interrupties."