Tegels eruit, regentonnen en plantjes erbij

Nieuws
Tegels eruit, planten erin.
Tegels eruit, planten erin. (Foto: Pexels)

CASTRICUM - Het voorjaar is ideaal om lekker in de tuin aan de slag te gaan. De gemeente Castricum geeft daarom plantgoed en regentonnen weg om inwoners zo te helpen met de inrichting van de tuin. En dat is niet zomaar.

Met meer groen voorkom je wateroverlast en het biedt meer koelte op warme dagen. Ook houdt het water vast, wat goed is voor tijden van droogte. Daarnaast wordt de leefruimte voor planten en dieren vergroot. De gemeente biedt gratis inheemse planten aan. Dit zijn planten die van nature voorkomen in Nederland. Hiermee helpen we de wilde bij. Op deze manier werken we samen aan een gezondere en mooiere leefomgeving.

Door een regenton te plaatsen kan regenwater worden gebruikt om de planten water te geven. Als de regenton vol is en overtollig water in de tuin weg kan zakken helpt u daarnaast mee om overlast bij hevige regen te voorkomen.

Hoe werkt het?

Aanmelden voor deze actie kan via de website https://klimaatplein.castricum.nl/tuin. Kies hierbij ook gelijk het gewenste tijdslot voor het afhalen van de regenton en planten. Aanmelden voor de actie kan tot en met woensdag 8 mei.

Tegels eruit en groen erin

De gemeente Castricum doet ook mee aan het NK Tegelwippen. Tot 31 oktober strijden 140 gemeenten in Nederland om de Gouden Tegel en Gouden Schep. Tijdens het NK Tegelwippen wordt gemeten hoeveel vierkante meter bestrating plaats heeft gemaakt voor groen. En daar kunnen ook inwoners een bijdrage aan leveren. Iedereen kan meedoen door tegels in de tuin te vervangen door groen.

Tegelophaalservice

Voor deze actie biedt de gemeente Castricum een tegelophaalservice. Daar kunnen inwoners zich ook voor aanmelden. Dit kan uiterlijk tot en met woensdag 8 mei. Voor de actie moet van tevoren een Bigbag worden opgehaald om de tegels in te verzamelen. Na het vullen van de Bigbag zal de gemeente deze bij u ophalen en geeft de verwijderde tegels door aan het NK tegelwippen. Kijk voor meer informatie en aanmelden op https://klimaatplein.castricum.nl/tuin.

Voor deze acties geldt: op is op.