Upstairs, Downstairs op Tweede Pinksterdag op Buitenplaats Ockenburgh

Nieuws
De vrijwilligers dragen kleding uit de tijd van Jacob Westerbaen.
De vrijwilligers dragen kleding uit de tijd van Jacob Westerbaen. (Foto: pr)

De bedienden van de familie Bellamy speelden destijds een belangrijke rol in de Britse dramaserie Upstairs, Downstairs. Dat is Tweede Pinksterdag, maandag 29 mei, ook het geval op landgoed Ockenburgh als de buitenplaats in het kader van de Dag van het Kasteel de deuren opent voor het publiek. 

Een kasteel kon vroeger niet bestaan zonder zijn personeel. Bij middeleeuwse kastelen waren koks, huisbewaarders, stalknechten en poortwachters bijvoorbeeld onmisbaar. Dat laatste gold ook voor de latere buitenplaatsen, waar onder andere gouvernantes, linnenmeiden, koetsiers, dienstboden, tuinmannen en uiteindelijk ook chauffeurs een belangrijk taak hadden. Juist de verhalen van deze belangrijke personen zijn echter vaak door de geschiedenis heen verdwenen en vergeten. Daarom wil Buitenplaats Ockenburgh deze mensen en hun werk dit jaar in de spotlight zetten!

Jacob Westerbaen

Zo is tijdens de Dag van het Kasteel de dienstmeid en de tuinknecht weer even terug, maar ook dichter Jacob Westerbaen die destijds het landgoed stichtte. Met hun verhalen nemen ze de bezoekers mee terug in de tijd.

Programma 

Tussen 11.00 en 16.00 uur zijn er elk half uur rondleidingen. Vrijwilligers laten de villa en tuin zien en vertellen het verhaal van Ockenburgh. Muzikale optredens zijn er ook: van 12.00 tot 15.00 uur Klezkopf en van 14.30 tot 16.00 uur het Moonshine Trio. Daarnaast is er een film over Buitenplaats Ockenburgh van Monument & Verhaal en een fototentoonstelling. Voor kinderen zijn er diverse spellen en is een bezoek aan het pas geopende kabouterpad zeker de moeite waard. Ook de schaapherder is aanwezig. Hij demonstreert het scheren van de schapen. In de kas zijn versnaperingen te koop, en in de tuin kan men zaden en planten op de kop tikken.

Opening: 11.00 – 16.00 uur. Toegang gratis.