Vrijheid uitbundig gevierd op zestiende editie van Bevrijdingfestival

Nieuws
Het Bevrijdingsfestival op het Malieveld kende een gevarieerd programma.
Het Bevrijdingsfestival op het Malieveld kende een gevarieerd programma. (Foto: Henriette Guest)

De R.G. Ruijs Stichting, organisator van het Bevrijdingsfestival Den Haag op het Malieveld, kijkt met een voldaan gevoel terug op de zestiende editie van het festival. De programmering in Den Haag trok een groot en gevarieerd publiek, met ook veel bezoekers uit omliggende gemeenten.

Het Bevrijdingsfestival Den Haag op zondag 5 mei trok ruim 80.000 bezoekers naar het zonovergoten Malieveld. In het Provinciehuis kwamen ongeveer 900 mensen kijken. “De muziekprogrammering was dit jaar erg gevarieerd. Publiekstrekkers op de muziekpodiawaren de bands Krezip en Son Mieux, dj’s Billy tke Kit en Prins Floris van Oranje, rappers Poke en Reanny, tributeband Rondje Doe Maar en de Amerikaanse artiesten Ray Greene en LiVWarfield”, zegt een tevreden festivalorganisator Gerard van den IJssel van de R.G. Ruijs Stichting.

“In het Provinciehuis trok de kindervoorstelling van Woezel & Pip heel veel publiek. Ook bij het stand-up comedygezelschap Puur Gelul en de talkshow over antisemitisme met Ron Fresen was het erg druk. Op het ‘Plein van de Vrijheid’ op het Malieveld gingen tientalen maatschappelijke organisaties het gesprek aan met duizenden bezoekers. Het was goed om te zien dat ook voor de boodschap van 5 mei veel belangstelling is.”

Vuur

Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag opende het festival. Hij nam het vuur van de vrijheid in ontvangst van estafettelopers die in de nacht van 4 op 5 mei met de fakkel van Wageningen130 kilometer naar Den Haag waren gerend. Vervolgens gaf Van Zanen het vuur door aan Noa van Hagen die de grote Vrijheidsvlam boven het podium aanstak. Noa was dit jaar een van de ontvangers van een Haags Jeugdlintje. Eerder op de dag had de burgemeester de Veteranenontvangst van de gemeente op het festivalterrein geopend. In de avond ontving VanZanen ook persoonlijk de Ambassadeur van de Vrijheid in Den Haag. De bandleden van Son Mieux landden op het Malieveld in een helikopter van Defensie. 

Russische zangers

Aan het concert van Son Mieux in Den Haag werd meegedaan door de Russische zangeres Diana Burkot van de protestgroep Pussy Riot. Ze vertolkten samen een nieuwe versie van het nummer ‘Feels’ van Son Mieux. DianaBurkot zei in een korte toespraak tot het publiek dat ze het een voorrecht vond om in Den Haag,de stad van vrede en recht, te mogen optreden. “Ik heb een droom dat er een dag komt dat ookPoetin deze stad bezoekt, om terecht te staan bij het Internationaal Strafhof (ICC).” Ook waarschuwde ze voor de snelheid waarmee in een land de democratie kan worden afgeschaft. 

Toekomst

Mede-organisator Robert-Jan Rueb van de R.G. Ruijs Stichting is vooral tevreden dat het in de aanloop naar het Bevrijdingsfestival Den Haag dit jaar niet alleen meer over geldgebrek en zorgen voor de toekomst ging. “Dankzij de gemeente Den Haag, de Provincie Zuid-Holland, de Rijksoverheid en al onze sponsors kon het festival weer georganiseerd worden zoals het de bedoeling is. Dus met een sterk inhoudelijk programma en optredens voor een gevarieerd publiek. Van welke muziekstijl je ook houdt, hoe jong of oud je ook bent, op het festival was vooriedereen wel iets te zien of te beleven. Het hoge bezoekersaantal toont aan dat deze vorm het beste werkt. Vrijheid vier je immers samen!”

Productie

Het Bevrijdingsfestival Den Haag 2024 is een productie van de R.G. Ruijs Stichting in nauwesamenwerking met DB Evenementen, en werd mogelijk gemaakt door Gemeente Den Haag,Provincie Zuid-Holland, Rijksoverheid, ASN Bank, Vfonds, BlueBlood, Sena Performers, HI TheHague, De Haagse Hogeschool, Heineken Silver, Omroep West, Den Haag FM, Colorworks en Rembam Graphic Design.