Meer dan 750 arrestaties bij klimaatprotest A12

Nieuws
Afbeelding
(Foto: Dick Teske)

Afgelopen zaterdag heeft de politie bij de blokkering van de A12 768 aanhoudingen verricht; het gros voor overtreding van de Wet Openbare Manifestaties (WOM). Elf mensen zijn aangehouden omdat zij in een busje zaten met materiaal om de A12 te blokkeren.

Met uitzondering van twee personen is iedereen zaterdag op vrije voeten gesteld. De twee zaten in het busje en wilden aanvankelijk hun identiteit niet geven. Zij zijn zondag vrijgelaten. Alle aangehouden personen blijven verdachten.

Burgemeester Jan van Zanen had op vrijdag al zijn zorgen geuit over het op voorhanden zijnde klimaatprotest. “Een blokkade van de A12 gaat over de grenzen van het demonstratierecht. Deelnemers lopen het risico zich schuldig te maken aan ernstige strafbare feiten. Er is geen kennisgeving gedaan, er is geen aanspreekbare organisator van de actie en, uit het contact dat er wel is, blijkt dat men op geen enkele wijze bereid is om een vorm van demonstreren te kiezen die veilig is. Het doel heiligt niet elk middel en verder gaan op deze weg is onverantwoord.”

Zaterdag heeft de politie vóór aanhouding meerdere malen gevorderd dat op last van de burgemeester de demonstratie was beëindigd en iedereen zich moest verwijderen. Degenen die op de A12 bleven zitten, zijn aangehouden. Voor overtreding van de WOM kunnen geldboetes van enkele honderden euro’s worden opgelegd.

Ruim tweehonderd aangehouden demonstranten weigerden aanvankelijk zich te identificeren. Velen hadden ook hun vingers afgeplakt. Daardoor zijn ze later vrijgekomen dan had gekund. De politie moest hen eerst op de foto zetten. De foto’s gaan in dossier en kunnen bij eventueel nieuwe aanhoudingen verzwarend werken.