Haagse studente reikt boek ‘Autisme op de Agenda’ uit aan Kamerlid Lisa Westerveld

Nieuws
Fay Briggeman (links) reikt het boek uit aan Tweede Kamerlid Lisa Westerveld.
Fay Briggeman (links) reikt het boek uit aan Tweede Kamerlid Lisa Westerveld. (Foto: pr)

De Haagse studente Fay Briggeman (24) reikte onlangs het boek ‘Autisme op de Agenda’ uit aan Tweede Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks-PvdA). Fay is één van de mensen met autisme die in dit boek van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) geportretteerd wordt.

Het boek staat vol verhalen van mensen met autisme. Over werk, onderwijs, wonen en zorg. Ze geven een realistisch beeld van de vele drempels die zij vrijwel dagelijks ervaren in hun leven. Deze verhalen gaat de NVA onder de aandacht brengen van (lokale) politici en beleidsmakers.

Verschil

Fay merkt vooral een verschil in belastbaarheid. Leeftijdgenoten kunnen vijf dagen per week werken of studeren en dan ’s avonds uit eten gaan, of in het weekend naar een festival. “Ik heb die tijd wel, maar de energie niet. Aan mijn verplichtingen voldoen, zoals studeren, en voor mezelf zorgen kost me al moeite genoeg. Het zou zoveel schelen als ik niet elk jaar weer die enorme stress zou hebben van het opnieuw regelen van een persoonsgebonden budget.”

Bewijzen

Autisme gaat niet over. Toch moet Fay keer op keer bewijzen dat ze iets mankeert. “Maar het is goedkoper voor de maatschappij om voldoende ondersteuning te bieden, zodat mensen met autisme kunnen studeren en werken! Iets toevoegen aan de maatschappij is juist wat ik het liefste wil”, drukte ze de aanwezige Kamerleden op het hart.

Doel

NVA-directeur Caroline Verkerk: ‘Ons doel is dat mensen met autisme niet langer hoog genoteerd staan op talloze droevige lijstjes, zoals nu het geval is. Zo is ruim 10% van de kinderen en jongeren met autisme in de leerplichtige leeftijd thuiszitter. En heeft de helft van de volwassenen met autisme geen betaald werk. Ook wachten mensen met de diagnose autisme extreem lang voordat zij aan de beurt zijn in de ggz. Dit kan en moet anders. Daarom zetten wij autisme op de agenda. Zo moet overal in Nederland zogeheten levensloopbegeleiding beschikbaar komen - precies zoals de Gezondheidsraad in 2009 al adviseerde.