Strandseizoen van start in Kijkduin en Scheveningen: werkzaamheden én evenementen

Nieuws
De strandtenten staan er weer en zijn klaar om dit weekend de eerste bezoekers te ontvangen.
De strandtenten staan er weer en zijn klaar om dit weekend de eerste bezoekers te ontvangen. (Foto: Hugo de Wolf)

Het paasweekend staat voor de deur. Dit is vaak het eerste weekend waarin veel mensen een bezoek brengen aan de Haagse kust. De strandtenten zijn er klaar voor! Tegelijkertijd zijn er op dit moment veel werkzaamheden langs de Haagse Kust. Om het verblijf aan de Haagse kust toch zo aangenaam mogelijk te maken, heeft de gemeente diverse maatregelen genomen. 

In beide badplaatsen wordt gewerkt aan de boulevard en de openbare ruimte. In Scheveningen wordt de boulevard vernieuwd en Kijkduin ondergaat een metamorfose die in juni wordt afgerond. Ondanks de werkzaamheden blijven de badplaatsen open en bereikbaar. Voor de bereikbaarheid worden speciale maatregelen getroffen.

Extra inzet

Om de badplaatsen tijdens warme dagen en evenementen bereikbaar te houden, worden de komende maanden extra verkeersregelaars, handhavers, politieagenten, particuliere beveiligingsteams, parkeer- en fietscoaches, boulevardstewards en lifeguards ingezet. Zij moeten alles in goede banen te leiden.

Beachteam in Scheveningen

Ook is er dit jaar een Beachteam in het leven geroepen. Een herkenbaar team enthousiaste studenten zet zich in de zomermaanden in voor een gastvrij Scheveningen. Zij beantwoorden vragen van bezoekers, doen promotie voor kustcampagnes en informeren bezoekers over bijvoorbeeld parkeergelegenheid. Deze maatregelen maken onderdeel uit van Actieplan Kust.

Tijdelijke voetgangersbruggen

Deze zomer zijn ook werkzaamheden aan onder andere de boulevards van Scheveningen en Kijkduin. In Scheveningen wordt de (Midden)boulevard tussen de Pier, het Kurhaus en Museum Beelden aan Zee vernieuwd. De nieuwe boulevard wordt ongeveer 10 meter breder en een stuk groener. De strandpaviljoens staan deze zomer daarom dichter aan zee aan een tijdelijke boulevard. Mede door de aanleg van twee tijdelijke voetgangersbruggen over de bouwplaats blijven de ondernemers en attracties goed bereikbaar. Het zorgt tegelijkertijd voor een fraai uitzicht over de bouw- en badplaats. De werkzaamheden duren naar verwachting tot de zomer van 2025.

In Kijkduin wordt momenteel de laatste hand gelegd aan de vernieuwing van de badplaats. Afgelopen woensdag 27 maart werd hier de eerste ondergrondse fietsenstalling van de Haagse kust geopend, met ruimte voor 490 fietsen. Dit markeert het eindigen van de werkzaamheden in de badplaats. De komende maanden worden steeds meer delen van de openbare ruimte opgeleverd. Zo zal het Deltaplein begin juni voor het grootste deel klaar zijn. Ook de boulevard is bijna klaar.

Tour de Femmes

Ondanks de werkzaamheden staat de Haagse Kust een levendig strandseizoen te wachten, met op 12 augustus de finish van de Tour de France Femmes op Kijkduin. En het EK beachvolleybal en de TeamNL Sport Experience in Scheveningen.

Naast sportevenementen kunnen bezoekers naar diverse (culturele) festiviteiten, zoals Festival Classique, het rondreizende theater De Parade, Vlaggetjesdag, het Vliegerfestival, Live on the Beach en de maandelijkse Salt market op de Noordboulevard.

Schoon strand

Met de start van het strandseizoen is het vanaf deze week mogelijk om een volle juttas strandvuil in te leveren. Bij inlevering van een volle tas krijgen deelnemers een gratis koffie, thee of een ijsje als bedankje. Bij bijna dertig paviljoens op het Zuiderstrand en in Scheveningen zijn de tassen te leen, waarmee zwerfafval gemakkelijk tijdens een wandeling meegenomen kan worden. 

Rookvrij strand

Strandbezoekers die rookvrij willen uitwaaien kiezen voor het rookvrije strand. Dit is tussen de strandtenten Hart Beach en Fonk in Scheveningen.

Ook de komende maanden blijven de gemeente, ondernemers en bewoners aan de Haagse kust gezamenlijk in gesprek over de bereikbaarheid, de vernieuwing, gastvrijheid en de programmering van de Haagse kust.

Bij inlevering van een volle juttas krijgen deelnemers een gratis koffie, thee of een ijsje.