Luister naar LOS Nostalgia Den Helder

Algemeen
Slijterij Tielemans.
Slijterij Tielemans. (Foto: aangeleverd)

Vorige week werd het geboortehuis van Anton Pieck in de Koningstraat gesloopt. Anton Pieck behoort tot één van de bekendste Nederlandse tekenaars uit de vorige eeuw. Hij was op 25 januari 1973 terug in Den Helder, waar hij op 19 april 1895 het levenslicht zag. In 1895 werd Anton Pieck geboren in een pandje aan de Koningstraat, waar hij tot 1906 zijn jeugd had doorgebracht. Hij bewaarde aan die tijd vele goede herinneringen, die hij net zo gedetailleerd kon beschrijven als hij tekende. Anton Pieck ontplooide zich tot een begaafd en befaamd tekenaar.

Zijn geboortehuis heeft nadien nog verschillende bestemmingen gehad waaronder als drankenhandel van J. Tielemans (1898-1972). Na als handelsreiziger bij de drankenhandel G.J. Van der Lee in de Spoorstraat te hebben gewerkt, had Tielemans zich op 4 juli 1925 de Koningstraat gevestigd.

Drankenhandelaar Jac. Tielemans leverde wijnen en vond een goede gelegenheid om die ook via detailhandel aan de man te brengen. Bij een latere verbouwing veranderde hij de bestaande etalage in een spiegelkast, waarin Tielemans zijn goedkope tot de duurdere wijnsoorten kon uitstallen. Achter de zaak stond een pakhuis, waarin ook limonadesiropen werden gefabriceerd. Tielemans was wijd en zijd bekend om zijn eigen likeuren zoals ‘Juffertje in ’t Groen’ en ‘Juffertje in ’t Rood’. Met zijn zoon Harry op Texel was een interview opgenomen dat zondagmiddag met andere herinneringen over deze slijterij wordt uitgezonden.

De jeugd- en het jongerenbeleid in Den Helder werd eind jaren zeventig steeds interessanter. De nieuwste ontwikkeling was het aandacht hebben voor de jeugd die bezig was aan een tweede lustrum van hun tienertijd. Met het beleid van het ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk. dat zich richtte op een kleinschalige benadering van deze jeugdgroep In de Schooten, Tuindorp en Vechtbuurt, waren allerlei activiteiten opgestart waar men zeer over te spreken was. In de Schooten kreeg een groep tieners van 15 tot 19 jaar een eigen home, nadat zij in de buurt van de Jonkheer van der Veenstraat voor de nodige overlast hadden gezorgd. Harry Scharloo had bij de totstandkoming van dit jeugdonderkomen in het speeltuingebouwtje aan het Heiligharn een grote rol gespeeld. Harry Scharloo maakte deel uit van de HVBWS afdeling in de Schooten. Daarnaast leidde hij de tienercub ‘Gingerella’ en juist in die functie maakte hij al die jeugdproblematiek in haar volle omvang mee. Het interview met Harry Scharloo wordt in het tweede uur van Nostalgia uitgezonden.

Uitzending: zondag 19 juli van 12.05 tot 15.00 uur.