Honderd jaar jong: aantal mensen van honderd jaar of ouder stijgt in Den Helder

Algemeen
“Van mij hoeft het nog niet te stoppen hoor” - Nico Cornelisse
“Van mij hoeft het nog niet te stoppen hoor” - Nico Cornelisse (Foto: ANP )

DEN HELDER - Nederland telt steeds meer honderdplussers. Begin dit jaar waren het er bijna 2600 en dat zijn er ruim vierhonderd meer dan vijf jaar geleden. Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). “Oud worden is een zegen, oud zijn is soms een ramp”, vindt Nico Cornelisse (101).

Het is uniek en romantisch te noemen: Nico is op 101-jarige leeftijd nog steeds samen met zijn 99-jarige vrouw Anna. Volgende maand zijn ze tachtig jaar getrouwd. “We gaan het vieren als een soort verjaardag”, zegt Nico. “De burgemeester en kamerheer van de koning komen ook langs. Ik ga nog gewoon op mijn scootmobiel naar de supermarkt om boodschappen te halen en Anna kookt onder andere. Mijn dochter doet de zware boodschappen en eens per week hebben we een huishoudelijke hulp.”

“We hebben elkaar nodig nu we steeds ouder worden”

Steeds ouder

Ondanks de fysieke kwalen, zegt Nico het bijltje er nog niet bij neer te willen leggen. “Ik gebruik onder andere een rollator en heb een nieuwe hartklep. Iedere morgen worden mijn benen in van die strakke kousen gehesen. Maar het hoeft van mij nog niet te stoppen hoor.” Ook zijn vrouw Anna heeft de nodige tegenslagen meegemaakt. “Anna heeft een TIA gehad, dat was erg schrikken. Zonder haar had mijn leven een heel andere wending gekregen. We hebben het goed samen.”

Maar dat geldt niet voor iedereen. Veel ouderen hebben maar weinig sociale contacten. “We moeten dan ook naar nieuwe woonvormen toe”, zegt Atie Schipaanboord van ouderenbond ANBO. “Naoorlogse wijken zijn vooral ingericht op wonen en werken. Wijken moeten veel meer worden ingericht worden op wonen, ontmoeten en samen dingen doen. Zo blijven mensen omkijken naar elkaar en kunnen ze mekaar helpen. We hebben elkaar nodig nu we steeds ouder worden.”

Stijging in alle provincies

Het aantal eeuwelingen steeg sinds 2018 met bijna twintig procent, blijkt uit een analyse van het ANP op basis van cijfers van het CBS. De gemeente Den Helder telde begin dit jaar 13 eeuwelingen. In 2021 waren dit er 8. In absolute zin telt de gemeente Rotterdam de meeste honderdplussers: 111. Ook Den Haag telt meer dan honderd eeuwelingen, namelijk 107. In alle provincies is het aantal eeuwelingen sinds 2018 toegenomen. Met name in Flevoland is dat snel gegaan: in vijf jaar tijd is het aantal honderdplussers hier verdubbeld. Ook in Groningen en Limburg werden forse stijgingen genoteerd.

Meer dan acht op de tien honderdplussers is een vrouw. Vrouwen hebben gemiddeld ook een hogere levensverwachting dan mannen. Wel valt op dat de groep mannen van honderd jaar of ouder in de afgelopen jaren verhoudingsgewijs een stukje sneller groeit dan het aantal vrouwen van honderd jaar of ouder.

Nico zegt niks speciaals te hebben gedaan om ouder dan honderd te worden. “Dat gebeurt gewoon. Ik heb het over het algemeen wel goed gehad, dat is mijn geluk.”

Tot slot zou Nico de volgende levenstip mee willen geven: “Geniet vooral en ga eropuit met elkaar. Samen met Anna heb ik veel gereisd. Met een camper hebben we door heel Europa gereden. Dat waren mooie tijden.”

Tips om gezond de honderd te halen

In het boek ‘Hoe word je 100’ geeft arts William Cortvriendt tips voor een gezonder en langer leven. Enkele tips:
-Laat de frisdrank staan.
-Rook geen sigaretten.
-Drink niet teveel alcohol.
-Eet veel fruit en iedere avond een half bord (verse) groente.
-Stress niet teveel.
-Blijf actief, ook na je pensioen.
-Wandel iedere dag een halfuur.
-Koester je vrienden.
-Elke dag een klein stukje pure chocolade eten, waar meer dan 70 procent cacao in zit, kan geen kwaad.
-Poets je tanden. Een goede mondverzorging is heilzaam voor veel méér dan je mond.

Afbeelding