Jubilaris Sietse Wiersma in het zonnetje gezet op Alkmaarse kaasmarkt

Nieuws
Sietse Wiersma (hier samen met vrouw Tineke) had vrijdag de eer  om de Alkmaarse kaasmarkt te openen.
Sietse Wiersma (hier samen met vrouw Tineke) had vrijdag de eer om de Alkmaarse kaasmarkt te openen. (Foto: Fer Korver)

LANGEDIJK/ALKMAAR - Het was het Kaasdragersgilde dat de Langedijker kunstschilder had voorgedragen bij de gemeente Alkmaar. Zijn verdiensten voor de regio en veertig jaar lange residentie op de kaasmarkt zouden voldoende moeten zijn hem deze eer te gunnen. Immers, wekelijks gaan tientallen schilderijen of replica’s ervan de grens over en dat alleen nog maar op de kaasmarkt. 

Zijn werk wordt inmiddels op tal van toeristische toplocaties verkocht. Sietse schildert niet alleen het (historische) Langedijker leven. Zijn oeuvre is divers, maar de populaire Hollandse toon is echt niet meer weg te denken uit zijn kenmerkende fijnschilderstijl. De gemeente Alkmaar ging akkoord en zo werd Sietse vrijdagochtend, te midden van honderden kazen en een kleine duizend bezoekers, het stralende middelpunt.

Een geweldige dag

“Ik ben verrast dat deze eer mij is toegekomen. Daarnaast heb ik volop genoten nu ik de kaasmarkt eens van binnen de hekken kon beleven. Normaal sta je tegen honderden ruggen aan te kijken in de hoop dat ze zich ergens op de dag nog zullen omdraaien en mijn werk zullen zien”, grapt Sietse. 

Na koffie en gebak op het stadhuis van Alkmaar, waar Sietse samen met zijn vrouw Tineke en zoon Arjen door de wethouder ontvangen werd, brak het officiële moment aan. Klokslag tien uur luidde de Langedijker de kaasbel. Een eeuwenoud ritueel, waar doorgaans bekende Nederlanders voor gevraagd worden. 

“Je staat in een leuk rijtje”, antwoordt de geboren Fries nuchter, wanneer de ladyspeaker hem tussen de opgestapelde kazen naar zijn emoties vraagt. Later op de ochtend komt er meer los, wanneer Sietse ziet dat er zelfs grote zeildoeken zijn opgespannen met zijn foto erop. 

“Dit is ontzettend mooi en ik ben trots dat ik dit met mijn penseeltjes heb kunnen bereiken. Een dag om nooit te vergeten, met dank aan het gilde en de gemeente Alkmaar.”