Gerrie Groot wil zijn eigen warme jeugdherinneringen overdragen aan anderen

Nieuws
Gerrie Groot zet zich al jaren met hart en ziel in voor de Heilig Hart Kerk in De Noord en is daarmee een aanjager voor de plaatselijke gemeenschap.
Gerrie Groot zet zich al jaren met hart en ziel in voor de Heilig Hart Kerk in De Noord en is daarmee een aanjager voor de plaatselijke gemeenschap. (Foto: AG Heeremans Photography)

DE NOORD – In de Heilig Hart Kerk praten we met Gerrie Groot, geboren en getogen in De Noord. Een enthousiaste man, die zich al jaren met hart en ziel inzet voor deze kerk en voor de Noordender gemeenschap. Hij werkt daarnaast al 48 jaar bij Kramer’s Zuurkool in Zuid-Scharwoude; bij aankomst kregen zowel de journaliste én fotografe gelijk een bakje zuurkool overhandigd. “Wat ik belangrijk vind is om jeugd en jongeren het goede van het leven mee te geven. Ik heb zelf een mooie jeugd gehad en dat wil ik doorgeven.” Hij houdt van lezen, hardlopen en was jaarlijks zwarte piet. Zijn talent is, naar eigen zeggen, dat hij goed kan organiseren. Wel is hij soms wat chaotisch. Maar dat hij zich met hart en ziel inzet voor de kerk en de maatschappij, dát is overduidelijk!

Groot begint zijn verhaal met zijn aversie tegen een ‘platte’ wereld waarin mensen alleen maar geld najagen: “Je ziet dat mensen heel ongelukkig worden als ze te individualistisch leven. Alles is neoliberalistisch geworden, met het maximaliseren van individuele vrijheid. Maar er zijn gewoon dingen die je gemeenschappelijk moét regelen.” 

‘Buen Camino’

Waarom is saamhorigheid voor Gerrie belangrijk en wat doet hij hiervoor? “Ik ben heel trots op mijn geloof, ik ben katholiek. Christen. Ik vind de geloofsgemeenschap heel belangrijk vanwege de ontmoetingen en de verbinding tussen mensen. Dat zorgt ervoor dat de eenzaamheid afneemt en dat je zorg hebt voor elkaar.” Hij organiseert diverse projecten voor en met jongeren én pelgrimages, zoals naar Santiago de Compostella. “Wandelen vinden een hoop mensen leuk, je bouwt er gemeenschapszin mee op. Soms krijgt je leven opeens een heel andere wending na zo’n reis… en gooi je volledig het roer om. “Jij zou dat ook eens moeten doen”, geeft hij mee. “Je komt mensen vanuit de hele wereld tegen, vooral jongeren. Onderweg groeten de pelgrims elkaar met ‘Buen Camino!’ Dit betekent goede weg.”

Voetreis naar Rome

Menigeen zal Gerrie kennen vanwege zijn voetreis naar Rome in 1991, een wandeling van wel 2.200 kilometer, waar hij ruim 300.000 (toen nog) gulden mee ophaalde voor nieuwe leien op het dak van de kerk. “Ik was toen een jaar of 35. Ik werd gedragen door het thuisfront en dat geeft kracht. Ik ben daarna veel vrijer over mijn geloof gaan praten. Hoe ik in elkaar zit en dergelijke… Mijn aanvankelijke doel was meedoen uit sportiviteit, maar het is een pelgrimage geworden.” Volgend jaar (16 maart) gaat hij weer meedoen met de wandeling vanuit Heerhugowaard naar Amsterdam, eindigend met de Stille Omgang. Dat is 50 kilometer in totaal. Aan de wand prijkt een bedankje. “Dit heeft het Parochiebestuur gekregen, omdat de wegzending altijd vanuit deze kerk wordt gedaan.”

Onthulling van de ‘Bron van Levend Water’ 

Ook BN-ers bezoeken de Heilig Hart Kerk wel eens. Zoals socialite Marijke Helwegen in 2019, die de ‘Bron van Levend Water’ onthulde; een kraan die de jongeren van Sanctus Virgilius vonden in het Spaanse Estella bij een brocantemarkt, die bij thuiskomst (na veel geploeter door de loodgieter) bevestigd is aan de kerk. Helwegen is bereid speciaal voor dit artikel een telefonisch interview af te leggen. Erg aardig! Ze laat weten: “Ik heb een paar keer voor de Noordendse jongeren gesproken, ze kenden me ook van tv. De presentaties en motivatietrainingen die ik gaf spraken hen aan, en ook de interactie met het geloof. Maar ook dat je de vrijheid hebt om dingen te interpreteren zoals je wilt. Ik heb met hen gebrainstormd en gesproken, over dat het allemaal niet zo zwart-wit is in de kerk. En dat was een hele bijzondere avond, ook met hun leraar erbij die dat begeleidde vanuit de kerk. De jongeren vroegen mij: ‘Als we weer eens wat hebben, mogen we je dan inhuren om iets te openen?’ Dat is toen die kraan geworden. En dat vond ik wel een heel mooi verhaal, die kraan.”

Ze vervolgt: “Vroeger in de Bijbel kwam dat terug: wandelaars gaf je te drinken. Hier in De Noord bij deze kraan kunnen fietsers stoppen en lekker dat water drinken. Het was druk en erg leuk tijdens de onthulling, ik heb er nog een korte speech gegeven, en dat vonden de mensen mooi.” Helwegen zelf vond de kerk een mooie plek, met name het ‘Kabouterpad’, alleen kon de kerk volgens haar wel wat renovatie gebruiken. Inmiddels zijn er bioscoopstoelen van pluche in het gebouw en een beamer voor de opname van de mis! “We proberen mee te bewegen met de tijdsgeest en elke keer veranderen we weer wat”, aldus Gerrie. 

Gezellige babbel

Je kunt altijd een waardevolle ontmoeting of gezellige babbel hebben in de Heilig Hart Kerk! Vrijwilligster Alma laat ook even haar gezicht zien, zij is actief in de vrouwengroep ‘KenZe’, die mooie thema-avonden verzorgt over bijvoorbeeld ‘rituelen rond de dood’, of jeu de boules- en bingomiddagen organiseert.

Saamhorigheid

Ook tijdens corona deden de jongeren van Sanctus Virgilius er alles aan om toch de saamhorigheid in stand te houden. “Een flesje oranjebitter brachten zij thuis bij de ouderen met Koningsdag. Ondanks dat ze niet op stap konden, hadden ze zo toch een verwennerij.” De jongeren hebben hun eigen Virgilius bier ontwikkeld, een flesje hiervan verstopten zij in de afgesloten kruipruimte van de kerk (voor de latere generaties). “De opbrengst van het bier wordt gebruikt voor project- en thema-avonden en andere activiteiten die ze doen. Om de twee jaar wordt er een Rome-reis georganiseerd voor de jeugd. De jongeren die erheen gaan, proberen de entreegelden en de maaltijden te bekostigen door werkzaamheden te doen, zoals lelieschubben. Sanctus Vergilius betaalt de entree voor het Vaticaans Museum uit de opbrengsten van het bier.”

Jeugd 

Gerrie kijkt tevreden terug. “Ik heb een hele leuke jeugd gehad. Ik was een grote doerak. Ik heb op de scouting en op voetbal gezeten, en later zat ik bij de St. Joris Zeeverkenners. En wat ik zo mooi vond, elke keer waren er volwassenen die zich belangeloos inzetten voor de jeugd. Zodat ik met kamp mee kon, of kon voetballen. Dat was heel vanzelfsprekend. Vroeger werd er zoveel gedaan met elkaar, zoals toneel en zingen. Dit heeft mij gevormd. En daar wil ik een vervolg aan geven! Door het door te geven aan anderen.”

Vitaliteitsscan

Gerrie is wel bezorgd omdat veel kerken dreigen te verdwijnen: “In ons bisdom willen ze heel veel kerken sluiten. Daarom hebben ze vitaliteitsscans opgezet. In ons bisdom Haarlem-Amsterdam hebben ze onlangs ook zo’n scan gedaan. Er kwam uit dat ons gebouw perfect is, we hebben heel veel vrijwilligers en financieel kunnen we onszelf onderhouden. Maar het allerbelangrijkste is, wij hebben jeugd en jongeren.“ 

Activiteiten 

Gerrie somt op: “Er gebeurt hier van alles in De Noord, er zijn veel bijeenkomsten. Bijvoorbeeld van de NOC-groep, Deo Vacare en jongerengroepen die projecten doen. Soms wordt er samen gezellig gegeten. Er is ook de wekelijkse Kinderkerk waarbij Gerda Zuurbier kinderen van school haalt die komen knutselen en dingen leren. Ze vinden dat geweldig. En de Sint Josephschool komt hier klassikaal in het na- en voorjaar. De christelijke feesten worden dan uitgelegd, er wordt gekeken naar de beelden, de gebrandschilderde ramen, enzovoorts. Dat is een stukje burgerschap, een wens van de overheid.”

Gerrie is duidelijk erg enthousiast en voelt zich hier thuis. Hij is er trots de initiatiefnemer te zijn van ‘Hartstocht - het Passieverhaal’. “Ook in 2024 wordt het verhaal weer opgevoerd door jongeren in de leeftijd van 12 tot en met 24 jaar. En iedereen mag meedoen.” Hij weegt zijn zinnen af, maar is super enthousiast en komt vriendelijk over. Hoe dan ook: het teamwork en met elkaar iets opbouwen blijft voorop staan bij hem. “In andere gemeenschappen wordt soms niets of weinig georganiseerd en dat is natuurlijk jammer.”

Prachtige bloemen en vlinders

Groot toont de kleurrijke bloementuin. “Ouderen onderhouden dit elke 14 dagen op zaterdag, we noemen ze de tuinkabouters van de kerk! We zijn er heel trots op dat we dit gemaakt hebben!” Tot slot, Gerrie is gelovig opgevoed en hij merkt op, dat je het geloof niet te zwart-wit moet zien. “Het gaat meer om het leven, dat je een goed leven hebt met elkaar.” Enkele meters verderop staat het Sint Anna beeld met daaronder de tekst ‘Moeder Anna leert Maria de Heilige Schrift lezen’. Gerrie beaamt: “Het beeldt een belangrijke boodschap uit. Dat de oudere generatie iets doorgeeft aan de jongere generatie. Niet alleen aan je eigen kinderen, maar dat je er bent voor iedereen.” Verderop het plein staat, aan de voorkant van de kerk, een ‘levensboom’ (symbool uit de Bijbel). “Een van de vorige pastors heeft deze toen verplant. De boom was bijna dood, maar het leven kwam er weer in!” Toch de invloed van boven? Tevens zijn er in brons gegoten wandelschoenen te zien en het Caminopad in het klein.

Eigen komborden voor de Noord 

De Noord is echt een dorp an sich, met een eigen bibliotheek. Er zijn zelfs nieuwe blauwe komborden in de maak voor het dorp. “Die komen er ook binnenkort, heeft de wethouder verzekerd. Met zo’n bord ben je echt De Noord, daar ontleen je je identiteit aan!”

Komende projecten 

Er staan diverse activiteiten in en om de kerk op de agenda: zaterdag 9 september de Noordender Volksspelen met een optocht van wagens, georganiseerd door GV4. Datzelfde weekend de Open Monumentendag waarbij de kerk te bezichtigen is. En donderdag 14 september een lezing van dr. Maartje van Stralen over ‘Slaaptekort, Stress en Schermgebruik’; de avond wordt verzorgd door Jongerenvereniging Sanctus Virgilius, belangstellenden zijn welkom. Groot: “Zelf vertrek ik die dag weer naar Santiago, gemiddeld loop ik dan 25 kilometer per dag. Dat doe ik met de groep ‘Jong van geest op oude paden…”

LISETTE KREIJGER