Senioren vertrouwd maken met de digitale wereld

Nieuws
Carolien, Jan en Hellen (vlnr) slaan de handen ineen om senioren digitaal vaardiger te maken.
Carolien, Jan en Hellen (vlnr) slaan de handen ineen om senioren digitaal vaardiger te maken. (Foto: Aangeleverd)

HEERHUGOWAARD - Ontmoetingsgroep de Horst, het formulierenpunt en het aanspreekpunt van de bibliotheek in wijkcentrum de Horst hebben de handen ineengeslagen om senioren, die nog zelfstandig thuis wonen, te helpen bij het vergroten van hun zelfredzaamheid in de digitale wereld.

Denk daarbij aan diverse aanvragen zoals energie, zorg- en huurtoeslag. Deze aanvragen zullen via de computer aangevraagd moeten worden. Jan van der Putten van het formulierenpunt komt het wekelijks tegen dat het bij een grote groep ouderen ontbreekt aan zelfredzaamheid waar het ‘t digitaal invullen van formulieren betreft. “Daarnaast heb je ook een digiD nodig en als je die nog niet hebt, zul je deze ook digitaal moet aanvragen. Veel senioren lopen hierop vast en weten vaak niet zelfstandig om te gaan met de computer.”

“Ook het versturen van een e-mail blijkt voor veel mensen nog lastig. Daarnaast gaat het communiceren met familie of vrienden tegenwoordig steeds meer via WhatsApp. Voor veel senioren gaat dit allemaal nog te snel en weten niet hoe hiermee om te gaan”, weet Hellen Smit, van DigiSpot Bibliotheek Kennemerwaard. Zij wil met het geven van korte cursussen senioren leren omgaan met WhatsApp en het versturen van e-mails. “In kleine groepjes krijgen senioren hier uitleg over. In samenwerking met Ontmoetingsgroep de Horst is de eerste cursus Whatsapp, gegeven.”

Carolien Langendijk, coördinator van Ontmoetingsgroep de Horst: “Het is voor ons een voordeel dat het formulierenpunt en het aanspreekpunt van de bibliotheek in het wijkcentrum zitten. Door op één locatie te zitten kunnen we sneller anticiperen op vragen en mensen meteen doorverwijzen naar elkaar. Andersom werkt het ook: als senioren nieuw binnenkomen bij het formulieren- of aanspreekpunt van de bibliotheek en op zoek zijn naar leuke activiteiten, worden zij doorverwezen naar Ontmoetingsgroep de Horst.

Met deze samenwerking verwachten wij veel senioren te kunnen helpen om beter bekend te worden met de digitale wereld en daarnaast bieden wij leuke activiteiten aan waar zij wekelijks aan deel kunnen nemen.”

Ontmoetingsgroep de Horst, het formulierenpunt en het aanspreekpunt van de bibliotheek zitten iedere donderdag in wijkcentrum de Horst. In de ochtend kun je van 10.00 tot 13.00 uur terecht bij het formulierenpunt, van 10.00 tot 12.00 uur bij het aanspreekpunt van de bibliotheek en van 10.00 tot 15.30 uur bij Ontmoetingsgroep de Horst.