Menno Nolten uit Oudkarspel naar WK Padel in Dubai

Sport
'Wij zullen onze Hollandse leeuwenhuid duur verkopen op het WK'.
'Wij zullen onze Hollandse leeuwenhuid duur verkopen op het WK'. (Foto: AG Heeremans Photography)

OUDKARSPEL - De sport Padel is snelgroeiend en trekt wereldwijd steeds meer enthousiaste beoefenaars. De wereldkampioenschappen worden al een jaar of 20 georganiseerd en wie een onderzoek naar de succesvolste landen doet komt al snel uit bij de Zuid-Europese of Zuid-Amerikaanse deelnemers. Met name Spanje is een belangrijk land, maar Nederland is aan een inhaalslag bezig. Aan het komende wereldkampioenschap nemen zelfs vier herenteams deel en in één van die teams een rasechte Langedijker, Menno Nolten (21 jaar) uit Oudkarspel. Heeft hij wat te zoeken in Dubai, of is deelnemen belangrijker dan winnen?

In het gesprek mat de aanstaande WK-deelnemer blijkt al snel hoe serieus en gemotiveerd Menno Nolten zijn sport benaderd. “Ik leef als fullprof en zet alles opzij om mijn niveau te verbeteren. Eind 2018 was ik medeoprichter van Padelschool Potjepadel, wat erg leuk was, maar ook tijdrovend. Ik besloot er mee te stoppen en me volledig op zelf spelen en daarnaast lesgeven te richten.” 

Deze beslissing betreurt Menno niet, met hulp van sponsors en lieve ouders werd zijn niveau steeds hoger. Hij speelde veel toernooien, haalde goed resultaten en zijn spel beviel blijkbaar bondscoach Diego Mieres wel. Menno werd uitgenodigd om te komen trainen voor het Nederlands Padelteam. Hij speelde in 2018 op het EK in Rome en werd daar met zijn team keurig zevende. “De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat er toen twee bonden waren met twee EK’s. Ik speelde bij een zwakkere bond, de toppers uit bijvoorbeeld Portugal en Spanje waren bij de andere bond!” 

Menno begon ooit op zevenjarige leeftijd met tennis bij Tennisvereniging De Tulp in Oudkarspel, maar ging op advies van zijn toenmalige trainer als tienarige naar Tennisvereniging Heerhugowaard. Hij had en heeft tennistalent, maar kwam in Alkmaar bij het Tennis en Padel Centrum Daalmeer een keer op een veldje waar ze de onbekende sport Padel speelden. Menno wilde dat ook wel eens proberen. Hij was gelijk verkocht en noemt Padel een soort mini-tennis. Hoe gaat Padel eigenlijk? Een korte uitleg is wel noodzakelijk.

Hoe gaat Padel?

Padel is een racket-en balsport en wordt gespeeld in een omsloten veld, of kooi met daaromheen glazen wanden. Het veld is tien bij twintig meter, dus kleiner dan een tennisveld. Het wordt met vier spelers gespeeld, dus twee tegen twee. De bal, gelijkend op een tennisbal, wordt met het racket over het net gespeeld. Padel lijkt een mix van tennis en squash. De bal moet, onderhands, over het net op de speelhelft van de tegenstanders, ook een tweetal, geslagen worden, zonder dat de bal eerst één van de wanden raakt. Het doel is om de tegenstanders te beletten de bal terug te slaan. De bal blijft echter in het spel als deze eerst de grond raakt en nadien één van de wanden. Dit zorgt voor langere rally’s. Dit betekent ook dat tactiek en anticipatie belangrijker is dan kracht, aangezien de bal steeds kan terugkeren. De sport wordt gespeeld zonder scheidsrechter, om fairplay te benadrukken. Het scoreverloop is dezelfde als bij tennis, 15, 30, 40 en game. De uitzondering is dat bij, zeker de professionals, bij een 40-40 stand het zogenaamde ‘Golden Point’ gespeeld. Het team dat het volgende punt scoort wint de game. Terug naar Menno Nolten, want over hem gaat dit artikel.


Menno omschrijft padel als een soort mini-tennis. - (Foto: AG Heeremans Photography)

Met autootje naar Madrid

Eind september was Menno samen met teamgenoot René Lindenbergh één van de vier deelnemende Nederlandse teams aan het WK Padel kwalificatietoernooi in Derby (Engeland). Hij had zich zeer serieus voorbereid en vertrok zelfs met zijn autootje afgelopen januari naar Madrid om daar met de beste spelers te kunnen trainen. De WK kwalificatie verliep geweldig: Nederland plaatste zich voor het komende WK in Dubai! Alle wedstrijdje werden zonder nederlaag gewonnen, eerst in de poulefase van Bulgarije en Noorwegen, daarna in de kwartfinale van Finland om tenslotte in de halve finale Duitsland te verslaan. De winnaars van de halve finales plaatsten zich voor het komende WK. “Nederland had een jaar daarvoor nog van Duitsland verloren en nu dus winst. Ik zei dat dat kwam omdat ik nu meedeed!”, grapt Menno. Leuk was dat Menno in Engeland twee fanatieke supporters had, moeder Elly en zus Mariska. Tot het vertrek naar Dubai op 27 oktober traint Menno iedere dinsdag- en donderdag van 10.00 tot 13.00 uur in Amsterdam. Het WK start op 31 oktober en duurt tot en met 5 november, waarna Menno op 6 november een ervaring rijker weer huiswaarts keert. 

Over de kansen van Nederland tijdens dit WK maakt Menno zich weinig illusies: “Er zijn hele sterke landen, zoals Argentinië en Spanje, met zeer goede spelers die al veel gewonnen hebben. Maar wij zullen onze Hollandse leeuwenhuid duur verkopen!” Als men het team wil volgen is er een livestream kanaal op YouTube, te vinden onder De FIP (Federation International Padel). Heel veel succes Menno, Dijk en Waard zal je volgen!