Finales EK en NK voor Turn Totaal

Sport
Stefan van der Vliet in actie op het onderdeel minitrampoline
Stefan van der Vliet in actie op het onderdeel minitrampoline (Foto: aangeleverd)

LANGEDIJK - In Nijverdal deed Stefan van der Vliet, gecoacht door Boy Kuiper, mee aan Teamgym. Dat is een inmiddels goed ingeburgerde discipline van de gymnastiekbond waarvan de eerste wedstrijd een kleine dertig jaar geleden werd gehouden. Deze toernooien vinden nu elke twee jaar plaats, sinds 2010 als Europees Kampioenschap.

Bij Teamgym kun je meedoen als dames-, heren- of mixteam op drie onderdelen. De eerste twee onderdelen zijn vooral acrobatisch van aard, waarbij de ploeg in een hoog tempo een enorme hoeveelheid salto’s en schroeven laat zien op mini-trampoline en tumbling. Het derde onderdeel is een vloeroefening op muziek met een variatie aan dans, lenigheid en acrobatiek waarbij tien deelnemers alles perfect synchroon moeten uitvoeren.

Stefan was eerder al door de selectie gekomen en wist dus dat hij een plek had in het team, maar hij moest in Nijverdal nog een tweede hindernis slechten. De inzet van zijn team was plaatsing voor de Europese Kampioenschappen in de Azerbeidzjanse hoofdstad Bakoe. De landelijke turnbond had vooraf bepaald dat de mixploeg minimaal 44 punten moest halen om een afvaardiging te verdienen. Ze scoorden uiteindelijk 0,60 punten meer, dat was dus genoeg om in aanmerking te komen voor deelname. Met de zekerheid dat hij uiteindelijk medio oktober mag afreizen naar Bakoe kan Stefan nu verder. In een toch al druk bezet trainingsprogramma als sporter én trainer van Turn Totaal Langedijk, zal hij elk tweede weekend in diverse zalen verspreid over Nederland zich serieus verder voorbereiden.

Zijn clubgenoot Anoek Haanstra had zich bij de junioren 3e divisie vorige maand met een knappe prestatie gekwalificeerd voor de finale van het Nederlands Kampioenschap op het toestel brug. De keuze was om geen risico te nemen door even snel nieuwe en zwaardere elementen toe te voegen. Ze had vol focus getraind om de zo succesvolle oefening van de halve finale tot in de puntjes te perfectioneren. Op zondag 21 april reisde ze af naar Den Haag, waar een lange wedstrijd plaatsvond met turnsters over verschillende niveaus. Rond 15.00 uur kon Anoek starten met haar algemene warming-up gevolgd door het inturnen op de brug. Ze moest hierna nog ruim een half uur wachten want zij was pas als achtste en laatste van de groep aan de beurt. Anoek liet zich niet uit haar concentratie brengen door de mooie oefeningen die al voor haar waren geturnd, en zette een strakke en nette oefening neer. De jury beoordeelde deze oefening met een 10.567 wat haar de vierde plaats opleverde. De concurrentie die op het podium belandde was net een stukje sterker, maar Anoek had het maximaal haalbare laten zien en daar mag zij, samen met haar coach Robin Butter, terecht trots op zijn. 

Kijk voor meer informatie op www.turntotaallangedijk.nl