Tijdens de Open Dijk kunt u de opbouw van de dijk bekijken en krijgt u uitleg van een archeoloog.
Tijdens de Open Dijk kunt u de opbouw van de dijk bekijken en krijgt u uitleg van een archeoloog. (Foto: aangeleverd)

Archeologisch onderzoek bij Warder

Algemeen

WARDER - In het kader van de dijkversterking van de Markermeerdijken graven archeologen dwars door de dijk bij Warder. Iedereen is van harte uitgenodigd om dit archeologisch onderzoek te komen bekijken op zaterdag 18 juni 2022 tussen 08.30 en 12.30 uur. De archeologen nemen de bezoekers mee in een reis door te tijd; aan de opbouw van de verschillende lagen grond is af te lezen wat er in het verleden is gebeurd en hoe de dijkversterking vroeger werd gedaan. We lezen als het ware een soort stripverhaal in de dijk! Mee op reis? Meld je dam snel aan voor een van de rondleidingen want er is maar beperkt plek.

Tijdens de dijkversterkingswerkzaamheden aan de Markermeerdijken worden delen van de oude historische dijk weggegraven. Vanwege de monumentale waarde is op meerdere locaties archeologisch onderzoek uitgevoerd en worden op enkele kansrijke plaatsen grote doorsnedes gemaakt zodat de opbouw van de dijk in kaart kan worden gebracht. Deze doorsnedes vertellen het verhaal van de eeuwenlange strijd tegen de oprukkende zee. Van het opwerpen van een kleine dijk in de Late Middeleeuwen, van soms nog geen 1,5 m hoog, tot het uitgroeien van het metershoge lichaam van het heden.

Profielsleuven

Archeologie West-Friesland voert in opdracht van de Alliantie Markermeerdijken het archeologisch onderzoek uit tussen Hoorn en Edam. Hierbij zijn al meerdere profielsleuven gegraven en de doorsnedes bekeken en onderzocht. Dit gebeurde bij het gemaal Westerkogge ter hoogte van Scharwoude, bij de Rietkoog net ten noorden van Schardam en vlakbij de Grote Braak tussen Warder en Edam. In de toekomst zullen er nog drie volgen ter hoogte van Etersheim. Al deze onderzoeken geven inzicht in de verschillende manieren van opbouw, reparaties en verstevigen van de dijk op deze verschillende locaties. De diversiteit wordt beïnvloed door o.a. het wel of niet aanwezig zijn van voorland, maar ook door niet landschappelijks factoren zoals middelen of voorhanden zijnde materialen. De inzichten die we hier verkrijgen geven kennis over het verleden maar kunnen wellicht ook worden ingezet bij toekomstige dijkversterkingen elders in het land.

Verwachting

Wat kunnen we verwachten hier in de profielsleuf in het dorp Warder? In de kern zal een lage middeleeuwse dijk aanwezig zijn die hier vermoedelijk in de 15de eeuw is aangelegd. De oudere dijk die verder naar buiten lag, in het huidige Markermeer, was niet meer stevig genoeg of brak zelfs door, waardoor een nieuwe dijk landinwaarts moest worden aangelegd. Vermoedelijk werd deze nieuwe dijk dwars over de bewoning van de dorpsstraat Warder gebouwd waardoor resten van huizen uit deze periode onder de dijk aanwezig kunnen zijn. In de eeuwen hierna werd de dijk meerdere keren opgehoogd, verbreed en verstevigd met houten palen en een riem van wier (zeegras) die de dijk moest beschermen tegen golfslag. Tijdens de diverse verbredingen kunnen huizen die dicht op de dijk stonden door de nieuw aangebrachte kleilagen zijn afgedekt. Naast deze overblijfselen kunnen ook nog de resten van de ‘Hogedyck’ sluis die op meerdere 17de -eeuwse kaarten zichtbaar is, binnen ons onderzoekgebied aanwezig zijn.

Aanmelden rondleiding

De rondleiding duurt een uur en start op de volgende tijden vanaf de parkeerplaats van Zwembad Warder: 08.30 uur, 9.30 uur, 10.30 uur, 11.30 uur en 12.30 uur. Wil je graag een rondleiding onder begeleiding van een archeoloog? Meld je dan aan door een mail te sturen naar contact@markermeerdijken.nl onder vermelding van “aanmelding bijeenkomst archeologisch onderzoek 18 juni 2022” met uw naam, adres en het aantal personen en uw voorkeurstijd om aanwezig te zijn. Je ontvangt zo snel mogelijk bericht.  De voorkeurstijd kan niet worden gegarandeerd. Let op: kom lopend of et de fiets want er is geen parkeergelegenheid langs de dijk. 

Op deze foto uit 1917 is te zien hoe de dijk wordt verbreed in de hoek van de Dorpsstraat.
Op dit detail van de kaart van Bleau (ca. 1630) is Warder weergegeven. In het Markermeer staat het woord Sluys.
Afbeelding
Snel een boodschap doen? Laat je huisdier nooit achter in de auto! Algemeen 2 aug, 11:00
Afbeelding
Plofkraak in de haven van Volendam: veel schade, maar gelukkig geen slachtoffers 112-nieuws 1 aug, 10:35
Afbeelding
Gezocht: diëtist Partnerbijdrage 29 jul, 09:18
Afbeelding
Dierenarts waarschuwt voor grasaren: ‘Kans op blijvend letsel bij honden’ Algemeen 28 jul, 16:24
Afbeelding
Boerenverstand column 20 jul, 11:44
Afbeelding
Nieuwe folderlijn gidst en verleidt bezoeker door Laag Holland Algemeen 19 jul, 12:26
Afbeelding
Doe mee aan fotowedstrijd ‘Water. Geniet ervan!’ Algemeen 19 jul, 10:30
Afbeelding
Noord-Hollanders: deze zomer iets vaker een belletje of appje naar ouders of grootouders maakt verschil Oproep 18 jul, 17:41
Afbeelding
Presentatie jubileumboek Purmer 400 jaar Algemeen 14 jul, 13:16
Afbeelding
Studiefinancieringtips voor de zomer Algemeen 14 jul, 11:41
Afbeelding
Veilig zwemwater in de buurt Algemeen 14 jul, 11:05
Afbeelding
Concert van meisjeskoor Portsmouth High School Cultuur 13 jul, 15:14
Afbeelding
Ben jij een HR & Salaristopper? Partnerbijdrage 13 jul, 13:01
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Edam - Volendam

Op Rodi Edam - Volendam volg je het laatste nieuws uit Edam - Volendam. Rodi Edam - Volendam informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Edam - Volendam

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Edam - Volendam in je mailbox.