Buren genieten van het samenzijn tijdens burendag.
Buren genieten van het samenzijn tijdens burendag. (Foto: Remko de Waal)

Burendag 2022: ‘Buurtgenoten hebben behoefte aan verbinding na twee jaar corona’

Algemeen

NOORD-HOLLAND - De inschrijving voor Burendag 2022 gaat vandaag van start. Iedereen die zijn buren beter wil leren kennen kan vanaf nu een activiteit aanmelden op Burendag.nl. Organisatoren Oranje Fonds en Douwe Egberts zien dat er veel behoefte is aan verbinding tussen buurtgenoten na twee jaar van afstand houden. 

Buurten gezelliger, socialer en veiliger als buren elkaar kennen

Met de 17e editie van Burendag willen ze die verbinding weer op duizenden plekken in het land faciliteren. Meedoen in de samenleving begint in je eigen buurt. Burendag is dan ook ontstaan vanuit de gedachte dat buurten gezelliger, socialer en veiliger worden als buren elkaar kennen. Door op Burendag een activiteit te organiseren kunnen buren op een laagdrempelige manier met elkaar in contact komen. Het maakt het gemakkelijker om buurtgenoten te leren kennen die je normaal niet zo snel spreekt. Zo kan een burenbingo of een spelletjesmiddag veel meer betekenis hebben voor de buurt dan men misschien in eerste instantie zou denken.

Sociale vraagstukken 

“De afgelopen twee jaar hebben ons extra laten zien hoe fijn en belangrijk het is om mensen in de buurt te hebben waar je op terug kunt vallen wanneer dat nodig is”, zegt Sandra Jetten, directeur Oranje Fonds. “Of het nu gaat om het aannemen van een pakketje, het doen van boodschappen of het bieden van een luisterend oor. De bereidheid van buren om voor elkaar klaar te staan was groot. Maar we zien ook in de aanvragen die wij binnenkrijgen dat er na twee jaar corona grote behoefte is aan verbinding, omdat de hoeveelheid contacten klein gehouden moest worden. Er waren geen buurtbijeenkomsten, buurthuizen konden geen activiteiten organiseren, verenigingen lagen grotendeels stil. Terwijl verbinding tussen mensen een belangrijke basis vormt voor de aanpak van sociale vraagstukken zoals eenzaamheid, armoede en polarisatie. En die verbinding begint op Burendag. Dus Burendag maakt een wezenlijk verschil, het doet ertoe.” 

Momenten

“Echt contact is zo belangrijk”, zegt John Brands, Directeur Douwe Egberts. “Dat realiseren we ons door de pandemie des te meer. Even bijpraten, samen een kop koffie drinken of elkaar de helpende hand bieden. Op dat soort momenten voelen we ons verbonden met elkaar. Ieder jaar weer leggen buren in heel Nederland op Burendag de basis voor die momenten – en daar zijn we trots op.” 

Duizenden buurten 

In 2006 organiseerde Douwe Egberts de eerste editie van Burendag met 300.000 deelnemers, waarna het Oranje Fonds als medeorganisator in 2008 aansloot. Sinds 2006 organiseerden buurten al zo’n 58.000 Burendagactiviteiten. Inmiddels doen er jaarlijks duizenden buurten mee, in 2021 zelfs een recordaantal van 6.300. Dit jaar starten Douwe Egberts en het Oranje Fonds ook een samenwerking met communityplatform mijnbuurtje.nl. De organisatoren willen met behulp van het platform nog meer mensen bereiken en ervoor zorgen dat het voor buurtgenoten gemakkelijker is om ook na Burendag verbonden te blijven. Zo worden er o.a. webinars gehouden om mensen handvatten te geven om een succesvolle Burendag te organiseren. Deze zijn kosteloos te volgen.

Financiële bijdrage aanvragen

Buren kunnen via de website een aanvraag bij het Oranje Fonds indienen voor een financiële bijdrage van maximaal 350 euro voor hun Burendagactiviteiten en een Burendagpakket. Om hiervoor in aanmerking te komen moet de activiteit aan bepaalde voorwaarden voldoen. Deze zijn ook te vinden op Burendag.nl.

Afbeelding
Snel een boodschap doen? Laat je huisdier nooit achter in de auto! Algemeen 2 aug, 11:00
Afbeelding
Plofkraak in de haven van Volendam: veel schade, maar gelukkig geen slachtoffers 112-nieuws 1 aug, 10:35
Afbeelding
Gezocht: diëtist Partnerbijdrage 29 jul, 09:18
Afbeelding
Dierenarts waarschuwt voor grasaren: ‘Kans op blijvend letsel bij honden’ Algemeen 28 jul, 16:24
Afbeelding
Boerenverstand column 20 jul, 11:44
Afbeelding
Nieuwe folderlijn gidst en verleidt bezoeker door Laag Holland Algemeen 19 jul, 12:26
Afbeelding
Doe mee aan fotowedstrijd ‘Water. Geniet ervan!’ Algemeen 19 jul, 10:30
Afbeelding
Noord-Hollanders: deze zomer iets vaker een belletje of appje naar ouders of grootouders maakt verschil Oproep 18 jul, 17:41
Afbeelding
Presentatie jubileumboek Purmer 400 jaar Algemeen 14 jul, 13:16
Afbeelding
Studiefinancieringtips voor de zomer Algemeen 14 jul, 11:41
Afbeelding
Veilig zwemwater in de buurt Algemeen 14 jul, 11:05
Afbeelding
Concert van meisjeskoor Portsmouth High School Cultuur 13 jul, 15:14
Afbeelding
Ben jij een HR & Salaristopper? Partnerbijdrage 13 jul, 13:01
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Edam - Volendam

Op Rodi Edam - Volendam volg je het laatste nieuws uit Edam - Volendam. Rodi Edam - Volendam informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Edam - Volendam

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Edam - Volendam in je mailbox.