‘Mystery in Space: een intergalactische ervaring die de verbeelding stimuleert’

Cultuur
Docent Menno Leemhuis staat aan het roer van de Musical Summer School, met dit jaar als thema 'Mystery in Space'.
Docent Menno Leemhuis staat aan het roer van de Musical Summer School, met dit jaar als thema 'Mystery in Space'. (Foto: aangeleverd)

ENKHUIZEN - Bereid je voor op een reis door de ruimte tijdens de negende editie van de Musical Summer School, georganiseerd door Theater Academie Enkhuizen. Dit jaar staat het evenement in het teken van het thema ‘Mystery in Space’, waarbij kinderen de kans krijgen om hun talenten te laten stralen. "Met ‘Mystery in Space!’ creëren we een intergalactische ervaring die de zwaartekracht tart en de verbeelding stimuleert", zegt Menno Leemhuis, artistieke leider van Theater Academie Enkhuizen. "Ik ben dankbaar om de Musical Summer School jaarlijks te begeleiden. Het lijkt wel of elk jaar weer mooier en groter wordt."

In ‘Mystery in Space’ stappen de jonge artiesten in de schoenen van ruimtedetectives die een mysterieuze planeet bezoeken. Maar wat ze daar tegenkomen, tart alle verbeelding! Aliens met kleurrijke tentakels, glinsterende ogen en buitenaardse dansmoves zullen hen verwelkomen in een wereld vol vreemde wezens en intrigerende wezens. De kinderen voeren niet alleen sketches uit, zingen liedjes en voeren energieke dansroutines op, maar gebruiken ook hun acteertalent om de aliens tot leven te brengen. Leerlingen die meedoen worden uitgedaagd om hun creativiteit en podiumkunsten naar nieuwe hoogten te stuwen. Onder leiding van ervaren professionals uit de entertainmentindustrie dompelen ze zich onder in inspirerende workshops en trainingen. Ze ontdekken nieuwe vaardigheden, verleggen grenzen en bouwen zelfvertrouwen op terwijl ze zich voorbereiden op het middelpunt van de eindvoorstelling.

Organiseren

"Er komt heel wat bij kijken om dit jaarlijks te organiseren", laat Menno weten. "Het meeste werk is het script. Dit schrijf ik helemaal zelf en pas het zodoende aan op het aantal deelnemers dat meedoet. Vaak ben ik al maanden van tevoren aan het slepen met tassen vol kostuums. Deze halen we overal vandaan en soms maak ik ze ook zelf. Dit jaar hebben we een flink aantal aliens nodig, dus ik hou me bezig met het naaien van de pakken. Hiernaast ben ik nog aan het bedenken hoe we de ruimte het beste kunnen uitbeelden op het podium. Het licht, de decors en alle props moeten daarbij aansluiten. Het is soms allemaal wat uitdagend, maar ook ontzettend leuk om te doen. Verder houd ik nog rekening met de voorkeuren van de leerlingen, zoals wat voor rol ze willen spelen. We proberen echt het beste uit ieder kind te halen. Zo ontstond het idee voor de voorstelling ook vanuit verschillende leerlingen. Sil wou graag ‘een echte whodunit’ (detectiveverhaal) en Vàjen wou ‘iets met aliens.’ Het is u vraagt wij draaien", grapt Menno. "Het is een uitdaging om elk jaar weer iets nieuws te verzinnen, maar ik denk dat ‘Mystery in Space’ een komisch avontuur wordt vol verwondering en spektakel."

Menno Leemhuis

Menno gaat verder met: "Van een hobby je werk maken, wie wil dat nou niet? Ik geef de hele week les als docent, onder meer aan het ‘Nationaal Jeugd Musical Theater’ in Amsterdam, waar we elk jaar verschillende musicals doen. Ook ben ik vaste dans/drama vakdocent op Haarlemse Montessori School en op dinsdagen geef ik zelf musicallessen in De Drom in Enkhuizen. We hebben twee groepen en er kunnen altijd leerlingen bij. De eerste proefles is gratis aan te vragen door mij een mailtje te sturen. Ik hou ervan om les te geven aan allerlei niveaus en leeftijden, het houdt me jong!" 

‘In vier dagen ontstaat er wat moois’

"Wat ik het belangrijkste vind is dat de leerlingen die meedoen aan de Musical Summer School plezier hebben in het dansen, zingen en spelen", zegt Menno. "Natuurlijk hoop ik ook dat ze net dat beetje extra geven en doorzetten zodat ze iets nieuws in zichzelf ontdekken. Door hard, maar met plezier te werken kan je veel bereiken. In vier dagen tijd een hele voorstelling maken is eigenlijk onmogelijk, en toch doen we het. Vaak vinden kinderen of de ouders de voorstelling aan het eind van de week het belangrijkst, maar voor mij draait het om de weg ernaar toe. In die vier dagen ontstaat gewoon wat moois, niet alleen in de eindvoorstelling, maar juist in het samenwerken met de nieuwe vrienden die ze hebben gemaakt."

Plezier en vriendschap

De repetities en de eindvoorstelling vinden plaats in het theater van cultureel centrum ‘De Drom’ in Enkhuizen. Naast een podium voor artistieke groei is de Musical Summer School ook een bron van onvergetelijke vriendschappen. Tijdens deze buitenaardse reis ontwikkelen ze niet alleen hun talenten, maar sluiten ze ook nieuwe vriendschappen en werken ze samen in een hechte gemeenschap van gelijkgestemde zielen. Menno sluit af met: "Dit is dé kans voor jonge sterren om hun passie voor theater te ontdekken en een onvergetelijke zomer vol magie te beleven."

Aanmelden

De inschrijvingen zijn vanaf heden geopend en er zijn beperkte plaatsen beschikbaar. Ouders worden aangemoedigd hun kinderen snel aan te melden om teleurstelling te voorkomen. Neem voor meer informatie én voor aanmeldingen contact op via: info@theateracademieEnkhuizen.nl.