VIDEO

Avondklok Haarlem om 20.30 uur al ingeluid

Algemeen
Avondklok Haarlem om 20.30 uur al ingeluid.
Avondklok Haarlem om 20.30 uur al ingeluid. (Foto: Lorenzo Kessens)

HAARLEM - In heel Nederland is de avondklok op zaterdag 23 januari ingegaan. In Haarlem luidden de klokken, de Damiaatjes van de Grote of St. Bavokerk, rond 20.30 uur al, om de avondklok officieel aan te kondigen.

Ook werd er in de stad vuurwerk afgestoken.

Geschiedenis Damiaatjes Piet en Hein

"Voor het eerst in de geschiedenis heeft Haarlem de Damiaatjes Piet en Hein geluid", aldus Ad Timmers. "Ze luidden tot 21.00 uur, zodat iedereen weet dat hij dan binnen moet zijn. Vroeger werden de klokken geluid om mensen te laten weten dat na het luiden de stadspoorten - waarvan nu alleen de Amsterdamse Poort, die nu gerestaureerd wordt, nog over is - gesloten werden. Zo wisten niet alleen de mensen die binnen de stadspoorten werkten, maar ook de landwerkers dat het tijd was om op huis aan te gaan. Was men te laat? Dan moest men buiten de poorten blijven, met alle gevolgen van dien: dan was je overgeleverd aan wilde dieren of rovers. Als de klokjes stil vielen, was dat voor de poortwachters het sein de stadspoorten te sluiten."

Avondklok Haarlem: tussen 21 en 4.30 uur binnen

In heel Nederland geldt vanaf zaterdag 23 januari een avondklok, dus ook in Haarlem. Daar heeft de Tweede Kamer mee ingestemd. Dat betekent dat iedereen tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. De avondklok zorgt ervoor dat mensen minder vaak bij elkaar op bezoek gaan of elkaar ontmoeten, wat helpt om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. De avondklok geldt tot 10 februari 04.30 uur.


Damiaatjes Piet en Hein (foto: Ad Timmers)