Dodenherdenking 4 mei & Bevrijdingsdag 5 mei in Haarlem: dit moet je weten

Algemeen
Bevrijdingspop 2017, hopelijk volgend jaar weer hetzelfde beeld.
Bevrijdingspop 2017, hopelijk volgend jaar weer hetzelfde beeld. (Foto: Ewoud Koster)

HAARLEM - Wat wordt er allemaal in Haarlem georganiseerd rond en op 4 en 5 mei, Dodenherdenking en Bevrijdingsdag in Haarlem? En hoe laat? 

Allereerst: wil jij op 4 en 5 mei de vlag uithangen? Lees dan even wat de regels hierover zijn.

Dodenherdenking Haarlem: Corridor van de Vrijheid

De gezichten en verhalen van de oorlog hebben een podium gekregen door de Corridor van de Vrijheid Haarlem. In Centrum Schalkwijk hangen diverse banieren, voor elk jaar in vrijheid één, met daarop foto’s en verhalen van Haarlemmers. Verzetshelden, overlevenden en gevallenen, bekend en ook veel onbekend. De foto’s en verhalen van de vrouwen uit het verzet krijgen vanaf eind 2021 permanent een plek in het Noord-Hollands Archief.

4 mei 2021 Haarlem

In Haarlem zouden er op Dodenherdenking, 4 mei, op deze locaties herdenkingsplechtigheden zijn:

- Man voor het vuurpeloton

- Het verzetsmonument

- Treurende vrouw

- Het oorlogsmonument

Maar let op: vanwege corona verzoekt het herdenkingscomité iedereen dringend NIET naar de monumenten te komen. “Op Haarlem105 kunt u wel live kijken naar de Herdenkingen in Heemstede en Bloemendaal. Na de 2 minuten stilte schakelen zij over naar Haarlem voor de herdenkingsrede van de Burgemeester, gedicht van een leerling en het leggen van de kransen. Wij zien u graag weer in 2022!” 

Tekst gaat verder onder de foto

dodenherdenking haarlem halfstok vlag
De vlag halfstok (foto: Ad Timmers)

Bevrijdingspop Herdenkingsconcert 4 mei

Traditioneel vindt op de avond voor Bevrijdingsdag (dinsdagavond deze keer) het Bevrijdingspop Herdenkingsconcert plaats. “Ook dit jaar treden de talentvolle klassieke musici van het Kennemer Jeugd Orkest op”, aldus de organisatie. “Ditmaal samen met Rilan & the Bombardiers. Rilan’s muziek wordt gekenmerkt door zijn eclectische stijl van pop, funk, rap, rythm-and-blues, en zij leveren een energieke liveshow.” 

Het Bevrijdingspop Herdenkingsconcert start op 4 mei na de kransleging op de Dam, rond 20.15 uur, en is te volgen via Bevrijdingspop.nl.

Tekst gaat verder onder de foto

herdenking monument 'Man voor het Vuurpeloton' in Haarlem
Het monument ‘Man voor het Vuurpeloton’ (foto: Rodi Haarlem)

Bevrijdingsdag 5 mei Haarlem 2021

Mocht het, net als op Koningsdag, op Bevrijdingsdag Haarlem 2021 uit de hand lopen, dan worden direct diverse maatregelen getroffen. Zo meldt het Haarlems Dagblad dat gedacht wordt aan een alcoholverbod, afsluiting van bepaalde gebieden en het inzetten van extra stewards. Op 5 mei wordt overigens geen stralend weer verwacht, dus of de maatregelen echt nodig zijn, zal blijken.


1. Veteranen aan het woord (10.30 uur)

Bij Haarlem 105 zal er om 10.30 uur een radio-interview gehouden worden met twee veteranen; Bert Boucher en Ruud Smit. “Tijdens dit interview zal er verwezen worden naar de podcast-afleveringen die gemaakt zijn door studenten van Hogeschool Inholland Haarlem in samenwerking met Bevrijdingspop. In een van deze afleveringen zijn Bert en Ruud aan het woord die in het radio-interview te horen zijn. Bert is werkzaam bij de Defensie Materieel Organisatie. Hij is uitgezonden naar Irak in 2004 en naar Afghanistan in 2009. Ruud is 84 jaar en is van 1961-1963 uitgezonden naar Nederlands Nieuw-Guinea. Daarnaast is hij voorzitter van de Veteranen Ontmoetingsplaats Haarlemmermeer. Onder meer voor dit werk is hij vorige week Koninklijk Onderscheiden.” 

2. Haarlems Patronaat-programma 5 mei (vanaf 12.00 uur)

Op 5 mei is Patronaat vanaf 12.00 uur het centrale punt van waaruit de uitzending van het Bevrijdingspop Haarlem online festival wordt georganiseerd. Giel Beelen verzorgt de presentatie van de dag. 

“We hebben voor deze online editie een gevarieerd programma samengesteld”, aldus de organisatie. “Via drie videostreams (online podia) wordt de hele dag via Bevrijdingspop.nl een programma geboden met muzikale acts - van onder meer Davina Michelle, Tino Martin en Typhoon - en thematische onderdelen waarin onze vrijheid centraal staat. Aan het begin van de middag start het eigen programma van Bevrijdingspop. Dit loopt door tot 23.00 uur.”   


3. Bevrijdingspop Surprise Drive-In (vanaf 15.00 uur)

Tussen 15.00 en 18.00 uur doorkruist DJ Flexy Frank met zijn Surprise Drive-in Haarlem. “Omdat onze bezoekers niet naar ons kunnen komen, komt Bevrijdingspop dit jaar naar de bezoekers toe! DJ Flexy Frank brengt drie uur lang muziek in de stad. Om 18.00 uur zal hij bij het Beeld van ‘De Treurende vrouw’ geïnterviewd worden door de Razende Reporter van Bevrijdingspop, waarbij hij live te horen zal zijn op de Bevrijdingspop stream. Het beeld herinnert aan de dood van tien verzetsmensen, die op 26 oktober 1944 bij de Sint-Bavokerk door de bezetter werden doodgeschoten.”

DJ Flexy Frank sluit ’s avonds het online programma in Patronaat af.

4. Bevrijdingsdag Haarlem 2021 voor kinderen

Nu het kinderfestival tijdens Bevrijdingspop niet plaats kan vinden, heeft Hero Kindercentra een alternatieve activiteit bedacht tijdens Bevrijdingsdag voor kinderen in Haarlem. Kinderen kunnen, samen met hun vriendjes en/of ouders op pad door Haarlem om een leuke bingotocht te doen. In dit artikel over Bevrijdingspop Haarlem voor kinderen lees je er meer over.

bevrijdingspop haarlem bevrijdingsdga
Dit jaar nog even geen groots Bevrijdingsfeest in Haarlem. (foto: Rodi Haarlem)

5. Vrijheidsvuur Haarlem, 5 voor 5 en Vrijheidssoep

Naast de Corridor van de Vrijheid en bovengenoemde programmaonderdelen, is er op andere manieren aandacht voor het thema. Zo komt het Vrijheidsvuur weer in Haarlem aan. “Commissaris van de Koning Arthur van Dijk ontsteekt samen met burgemeester Jos Wienen van Haarlem en Bevrijdingspop-voorzitter Bernt Schneiders het Vrijheidsvuur, dat vanuit Wageningen naar Haarlem is gebracht. Als de (weers)omstandigheden het toelaten zal er gelijktijdig een oude B-25 Mitchell Bommenwerper overvliegen om het moment meer kracht bij te zetten.” 

Ook is er nog speciale aandacht voor het 5voor5-moment en wordt er Vrijheidssoep in diverse verzorgingshuizen uitgedeeld. Yvette van Boven bedacht namelijk een speciale Vrijheidssoep voor deze Bevrijdingsdag. Bevrijdingspop heeft aan 1100 bewoners van Zorgbalans deze soep gedoneerd. Deze soep wordt op 5 mei geserveerd aan haar bewoners.

6. Fototentoonstelling en vrijheidscolleges: chatten met Soundos en Joris 

Tijdens de Vrijheidscolleges kun je chatten met onder meer Soundos El Ahmadi en Joris Linssen over het onderwerp. 

Tot slot is er een prachtige, niet te missen coronaproof fototentoonstelling op diverse plekken in de binnenstad. In De Hout, het Frederikspark, op de Dreef en het Stationsplein kun je markante foto’s zien van Bevrijdingspop door de jaren heen, in combinatie met beelden uit de oorlog. 

Stafcoördinator Jiska Rovers: “Ik ben waanzinnig trots op de mooie projecten die we dit jaar hebben kunnen invullen. We hebben alternatieve manieren gevonden om ervaringen op te tekenen en ze zo levend te houden. Bij het uitdelen van de soep bijvoorbeeld vragen we via een ansichtkaart aan de generatie die de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt wat vrijheid voor hen betekent. Uiteindelijk is dat de basis van alles in deze tijd; samen blijven praten, op een respectvolle en constructieve manier!”