Karin Bloemen doneert klimaatboxen aan Stichting ZaaiGoed

Algemeen
Erna Aarsen (links) ontvangt de eerste klimaatbox van Karin Bloemen en Wilma Overbeek.
Erna Aarsen (links) ontvangt de eerste klimaatbox van Karin Bloemen en Wilma Overbeek. (Foto: John van der Wal)

HAARLEM - Karin Bloemen doet haar naam eer aan. Met haar stichting ‘Een ton voor een tuin’ steunt zij initiatieven die vergroening en sociaal welzijn voorstaan. Stichting Zaaigoed ontving vorige week dertig klimaatboxen, die uitvoerend directeur Wilma Overbeek gaat gebruiken om mensen thuis te verrassen.

Willem Brand

Karin gaf samen met Wilma de eerste box aan Erna Aarsen. “De contacten tussen de deelnemers onderling, met de natuur en de seizoenen, daar draait het hier om. De beplanting en het dierenleven in de Zintuigentuin, de oogst van fruit, groenten en bloemen en het spel van licht en het weer dat constant verandert, prikkelen de zintuigen”, vatte Karin mooi samen.

Erika Meershoek

Stichting Zaaigoed werd in 2017 opgezet door Erika Meershoek. Op het volkstuincomplex ZWN (‘Zonder werken niets’) huurde zij een perceel van 325 vierkante meter, dat in 2018 werd ingericht en in gebruik genomen voor een dagbestedingsproject voor mensen met maar ook zonder haperend brein. Het groeide ook met hulp van vrijwilligers uit tot een zintuigentuin.

Lunch uit eigen tuin

In 2020 nam Wilma het stokje over van de naar Bretagne geëmigreerde Erika. Overbeek: “Werkzaam in het groene domein worden we vanuit de WMO gesubsidieerd. Op maandag en woensdag ontvangen we gemiddeld twaalf mensen die meehelpen met zaaien, onderhoud en oogsten. Tussen de middag maken we met zoveel mogelijk kruiden en groenten uit eigen tuin een lunch met soep en salade Ook is er een dag per week een creadag.”

Zintuigen prikkelen

Stichting Zaaigoed was de eerste instelling in Noord-Holland die van Karin Bloemens stichting een donatie in natura kreeg. In de boxen zitten onder andere eetbare plantjes, zaadjes en kruiden. Kortom: een startpakket om thuis te gaan tuinieren. Overbeek: “We gaan de boxen weggeven met onze tak ‘Zaaigoed aan huis’. Het idee daarvoor ontstond vóór corona, maar begon tijdens corona. 

Moestuinieren

Verder helpt Wilma twee dagen per week mee met moestuinieren bij wijkcentrum De Wereld en stichting De Baan. “Ik dacht eerst dat we van Karin een ton kregen, haha. Alle gekheid op een stokje, we zijn zeer vereerd met de nominatie van Karins boxen. Net zo superlief is dat we van de tuinders op het complex soms groentes krijgen.” 

Karin Bloemen op bezoek bij stichting Zaaigoed.
Afbeelding