Historische renwagens doen verleden herleven

Nieuws
Start van de Formule 1 zondagmiddag met latere winnaar Ken Tyrell met zijn Tyrell Ford direct na de start aan de leiding
Start van de Formule 1 zondagmiddag met latere winnaar Ken Tyrell met zijn Tyrell Ford direct na de start aan de leiding (Foto: Bert Westendorp)

ZANDVOORT - Duizenden racefans wisten afgelopen weekend de weg naar Circuit Zandvoort te vinden voor een bezoek aan de Historic Grand Prix. Het hoofdmenu bestond uit races van de Formule 1 renwagens uit periode 1966-1985.

Door Bert Westendorp

Bekende Formule 1 merken uit die roemruchte jaren als Arrows, Hesketh, Lotus, Mc Laren, Tyrell en Williams, om er maar een paar te noemen, waren op de baan te vinden. Op het bodywerk, als hommage, de namen van hun vorige berijders waaronder wereldkampioenen als James Hunt en Niki Lauda. Het gebulder van de renwagens was in de ruime omtrek niet te ontwijken.

Bijzondere oldtimers

Maar naast de Formule 1 bolides was nog veel meer fraais te zien. Een contingent historische sportwagens, GT auto’s en bijzondere oldtimers maakten hun opwachting. “Dit evenement is veel leuker dan de hedendaagse Formule 1. Je kunt hier zo maar in de pits een kijkje nemen bij een historische Formule 1 auto. Een prachtig evenement”, liet een bezoeker weten.

Startcrash

Helaas kwam de legendarische Formule 1 Tyrell P34 zeswieler van de Amerikaan Jonathan Holtzman zondag niet aan de start voor de race. De exact nagebouwde replica was zaterdag betrokken bij een startcrash en viel op korte termijn niet te repareren. Het toonde aan dat ook de peperdure historische Formule 1 wagens niet gespaard worden in de strijd.

Ken Tyrell, naamgenoot maar geen familie van de legendarische Ken Tyrell die in de jaren zeventig zijn eigen raceteam bezat, won met Tyrell-Ford twee van de drie verreden Formule 1 races op Zandvoort. De Amerikaan moest enkel in race 1 vrijdag genoegen nemen met de vijfde plek. Michael Lyons won die race met zijn Lotus 92.