Ondernemers onthutst door handhaving in Gierstraat: ,,Het voelt een beetje als pesterij’’

Politiek
Boekwinkel Huijsing kreeg onlangs van handhavers te horen dat ze niet langer kratjes met boeken voor de deur mogen zetten
Boekwinkel Huijsing kreeg onlangs van handhavers te horen dat ze niet langer kratjes met boeken voor de deur mogen zetten (Foto: Rodi)

HAARLEM - ,,Handhaving kwam als donderslag bij heldere hemel, en het voelt een beetje als pesterij. Het heeft ook een negatief effect op de uitstraling van de Gierstraat.’’ dat zei de eigenaar van boekwinkel Huijsing donderdagavond tijdens zijn inspraakbijdrage bij de commissie bestuur van de Haarlemse gemeenteraad. Daar werd vergaderd over het handhavingsbeleid binnen de gemeente. 

Boekwinkel Huijsing kreeg onlangs van handhavers te horen dat ze niet langer kratjes met boeken voor de deur mogen zetten. Ook een andere ondernemer uit de Gierstraat sprak haar onvrede uit over de manier waarop de gemeente het uitstalverbod handhaaft.

Oneerlijk

Volgens de eigenaar van Huijsing is de regelgeving momenteel oneerlijk; ,,Een groenteboer mag tot een meter uitstallen, een boekwinkel helemaal niet’’ aldus de boekhandelaar. Hij stelde daarnaast dat er in omliggende straten in het centrum helemaal geen sprake is van een vergelijkbaar uitstallingsverbod. ,,Ik wil gewoon een eerlijke concurrentiepositie,’’ aldus de Haarlemse ondernemer.

Niet alleen de handhaving in de Gierstraat bleek een punt van discussie binnen de gemeenteraad. Maarten Wiedemeijer (PvdA) vroeg ook aandacht voor de situatie in de Smedestraat, waar veel bewoners ‘s nachts last hebben van het uitgaanspubliek. Hij stelde voor om daar een keer een soort schouw te gaan houden, om de situatie eens ter plekke te zien. Jasper Drost (Groenlinks) deed een vergelijkbaar voorstel voor de uitstallingen in de Gierstraat.

De gemeenteraad hoeft niet te stemmen over het actieplan veiligheid en handhaving, maar de Actiepartij heeft aangekondigd om op korte termijn met een motie vreemd te komen over de handhaving van het uitstallingsbeleid in de Gierstraat.