Column Anke - Helden

Column
Anke Steffers.
Anke Steffers. (Foto: Milis Fotografie)

Al zo lang ik kranten maak, en dat doe ik inmiddels 12 jaar, ben ik gevoelig voor goede doelen. En dan vooral voor goede doelenacties waarbij mensen zich helemaal in het zweet werken voor een goed doel met voorafgaand aan dé dag, weken van training en leuren om sponsorgelden.

Ze stappen op de mountainbike om 400 kilometer te fietsen rondom de Kilimanjaro, beklimmen vier keer de Alpe d'Huez, gaan van Italië naar Nederland met de Tour for Life, doen mee aan de Run for Kika of de Roparun of ze beklimmen de Mont Ventoux tijdens de Tour for ALS. En dat doen ze allemaal voor een ander. Nou ja, het is voor de meesten natuurlijk ook een persoonlijke overwinningstocht. Maar als je bekijkt hoeveel geld deze mensen, ik noem ze even eenlingen en dat bedoel ik in de allerpositiefste zin van het woord, weten op te halen, dan is dat toch helemaal fantastisch?

En ja, het vraagt echt veel van ze. Ik heb wel eens een dame geïnterviewd die meedeed aan de Alpe d'HuZes. Hoeveel kilometers zij maakte op haar fiets om goed getraind aan de start te verschijnen. En dan heb je daarbij dus ook nog de zorg voor sponsorgelden. Soms is dit bedrag een eigen ingesteld doel, maar ook vaak genoeg moet je een minimaal bedrag weten op te halen. Alle tijd die daarin zit, petje af, hoor.

Ikzelf heb mij ook altijd ingezet als vrijwilliger. Maar ja, een tennistoernooi organiseren, wedstrijdsecretaris zijn bij de volleybal, de jeugdpagina maken voor het kerkblad en als persvoorlichter optreden bij TEAN International, dat kun je geen goede doelen noemen.

En daarom steun ik alle eenlingen, de strijders voor anderen, de helden die tot het uiterste gaan. Als ik een bericht ontvang van iemand die zich inzet voor een goed doel, dan zorg ik dat er een artikel geplaatst wordt in mijn krant. Toen al en nu ik NHM maak, nog steeds. Daarnaast maak ik bijna altijd een klein bedrag over naar deze strijders. En ja, je mag dit afkopen noemen. Maar naast de helden die zich een slag in de rondte trainen, zijn promotie en geldschieters toch net zo belangrijk?

ankesteffers@rodi.nl