Meifestival Wijk aan Zee, hét festival voor jong en oud

Uitgaan
Meifestival Wijk aan Zee, hét festival voor jong en oud.
Meifestival Wijk aan Zee, hét festival voor jong en oud. (Foto: Vuurlinie Events)

WIJK AAN ZEE - Het welbekende Meifestival Wijk aan Zee op de Dorpsweide wordt dit jaar van woensdag 8 tot en met zondag 12 mei georganiseerd. Het festival biedt een gevarieerd dag- en avondprogramma voor jong en oud. Maar wat kunnen we dit jaar verwachten? De redactie sprak met Paul Klomp, één van de organisatoren van het festival.

Door Serena van Heuven

“Voor ongeveer de dertigste keer wordt nu het Meifestival georganiseerd”, begint Paul. “Ja, het is niet helemaal duidelijk hoelang het festival nu eigenlijk al bestaat. Er zijn wisselingen geweest in de samenstelling van de organisatie en in het begin vroeg de gemeente zelfs of er mensen waren die het festival wilden organiseren. Ook hebben we een aantal jaren te maken gehad met het coronavirus. Hierdoor zijn we de tel een beetje kwijt”, zegt hij lachend. “Zelf ben ik een aantal jaar terug ingestapt samen met Flip Jansen en Terry van der Heiden. We hebben toen besloten dat we bezoekers elk jaar weer willen verrassen op het Meifestival.” Vorig jaar kozen ze voor een horecaplein voor de tent voor het echte festivalgevoel en hebben ze voor het eerst een pendelbus ingezet van station Beverwijk naar de Dorpsweide in Wijk aan Zee. Dit jaar is de witte partytent is ingeruild voor een echte festivaltent én - eigenlijk was het nog een geheimpje - er komt een grote led-wall van 8 bij 4 meter voor prachtige shows.

Uniek festival

Het Meifestival is uniek in zijn soort. De ticketprijzen zijn laag maar er is een line-up waar je u tegen zegt. “Dankzij de sponsoren die wij hebben kunnen we de ticketprijzen laag houden”, zegt Paul trots. Hij vult aan: “Als je zo een line-up bij een ander festival ziet, betaal je minstens het dubbele, al dan niet het drie- of vierdubbele!”

Buiten de goede line-up doet de organisatie er alles aan om het Meifestival, ook achter de schermen, vlekkeloos te laten verlopen. “We moeten als kleiner festival net zo goed voldoen aan de regels als de grote festivals.” Dat betekent dat de organisatie een uitgebreide vergunning heeft aangevraagd, alleen al het beveiligingsplan telde 32(!) pagina’s. In de vergunning gaat het ook over onder andere crowdcontrol, hoe de EHBO geregeld is en over het milieu. “Het gaat dan naast afval ook over gehoorschade. We werken samen met de gemeente en omgevingsdienst. De geluidsinstallatie wordt op meerdere plekken gezekerd tot een maximaal aantal decibel. Zo voorkomen we dat het geluid te hard staat en bezoekers gehoorschade oplopen of dat omwonenden teveel overlast hebben van het festival.”

Ook voor de bezoekers moet alles goed geregeld zijn, vindt Paul. “Je hebt geen zin om tien mensen voor je te hebben als je wat te drinken wilt halen of als je naar het toilet moet. We zorgen er daarom voor dat we genoeg personeel én toiletten hebben, zo ben je altijd snel aan de beurt!”

Programma

Woensdag wordt het festival afgetrapt met een Hollandse Avond met niemand minder dan Yves Berendse, Tino Martin, John West en Lange Frans. Paul verwacht, zoals ieder jaar op woensdag, veel lokale bezoekers. 

Op donderdag is het Meifestival voor iedereen toegankelijk. Kinderen onder de twaalf jaar kunnen met begeleiding het family-deck op. “Deze dag hebben we de grootste artiesten van Nederland op het podium staan.” Met namen als Antoon, de Bankzitters, Roxy Dekker en StukTV belooft de donderdag écht voor iedereen te worden. “Antoon neemt zijn hele crew en band mee, in totaal 21 man! Hij geeft een uur lang een echt volwaardig optreden, net of je gewoon bij zijn concert bent!” zegt Paul enthousiast. Hij vervolgt: “De donderdag is qua ticketprijs wel wat duurder, we hebben deze dag de crème de la crème op het podium staan. Deze artiesten zijn gewoon duurder om te boeken, maar we doen er alsnog alles aan om de prijs zo laag mogelijk te houden.”

Vrijdag stijgt de temperatuur tot grote hoogte in Wijk aan Zee. Niemand minder dan Bizzey, La Fuente, Vunzige Deuntjes Soundsystem en Team TNT betreden het podium. La Fuente geeft, net als Antoon op donderdag, een één uur durende show.

Zaterdagochtend is het tijd voor Kidspop met Monique Smit. Zij brengt deze ochtend de grootste hits en leukste liedjes uit haar kinderrepertoire ten gehore. In de avond gaat het los met Gerard Joling, Joel Borelli, Wesly Bronkhorst en Danilo Kuiters, een echte Amsterdamse avond.

Zondag komt de vierkoppige Nijmeegse formatie Queen Must Go On naar het Meifestival. Zij brengen een spectaculaire ode aan de legendarische Freddie Mercury, Brian May, John Deacon en Roger Taylor. Queen Must Go On was de winnaar van het SBS-programma The Tribute - Battle of the Bands 2023.

Tekst gaat door onder de foto


Tino Martin op het Meifestival - Vuurlinie Events

Dagprogramma

Uiteraard is het Meifestival niet compleet zonder een aanvullend dagprogramma. Op donderdag begint de dag traditiegetrouw met een kerkmis en in de middag staat Katknuppelen en Waar Schijt De Koe? op het programma. De opbrengst van Waar Schijt De Koe? gaat naar de voetbalclub SV Wijk aan Zee.

Zaterdag is het tijd voor Rock & Roll Beach Day. De Dorpsweide staat dan in het teken van de jaren ’50 en ’60. Amerikaanse auto’s, oldtimers, brommers, motoren, petticoats en meer. Je kan deze dag ook historische legervoertuigen bewonderen. Paul: “En soms is het zelfs mogelijk om een rondje mee te rijden, maar dat kunnen we niet garanderen!” Ook muziek en dans mogen niet ontbreken op deze dag. “Bezoekers kunnen genieten van de muziek en dans, met die petticoats en alles erop en eraan geeft het echt een gaaf effect!” Zondag is het tijd voor de Kofferbakmarkt en Smaakmarkt. “Tata Steel deelt voor het derde jaar op rij vouchers uit aan  bewoners voor een hapje en een drankje. We zijn dankbaar voor deze sponsoring, we merken namelijk dat inwoners hierdoor sneller even langskomen. Het is erg gezellig als je dan een buurvrouw, buurman of een vriend uit het dorp weer eens ziet. Het is een mooie afsluiter van het festival.”

Paul kijkt het meest uit naar de start van het Meifestival. “Woensdag om 18.30 uur gaat de tent open. Het publiek stroomt binnen en om 19.00 uur trapt de eerste DJ af en om 20.00 uur staan John West en Lange Frans op het podium. Het is fantastisch om te zien hoe alles samenkomt.” Paul gaat er natuurlijk vanuit dat het festival vlekkeloos verloopt, maar geeft toe ook wel blij te zijn als het zondagavond is. “Als alles dan goed is gegaan, ben ik tevreden en blij.”

Tekst gaat door onder de foto


Ook achter de schermen heeft iedereen er zin in! - Vuurlinie Events

Toekomst

In de toekomst hopen Paul en de andere organisatoren op dezelfde wijze het Meifestival door te kunnen zetten. “Een festival voor jong en oud, met een goede line-up en betaalbare tickets.”

Tickets

Tickets voor het Meifestival én de pendelbus zijn nog verkrijgbaar via www.meifestival.nl

En mocht je willen parkeren bij het Meifestival, dat kan. Rondom de Dorpsweide kun je je auto gratis parkeren. Daarnaast is het mogelijk om je auto op de Dorpsweide te parkeren. Het parkeren op de Dorpsweide kost 5 euro en komt ten behoeve van de parkeerwachters.